Hlavní obsah

Slovenští poslanci schválili jednorázový svátek u příležitosti 100. výročí ČSR

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Poslanci slovenského parlamentu ve středu schválili jednorázový státní svátek 30. října 2018, kdy si země připomene 100. výročí přijetí martinské deklarace slovenského národa, kterou se Slováci přihlásili k nově vznikajícímu Československu.

Foto: Profimedia.cz

Slováci 100. výročí vzniku Československa oslaví dnem volna.

Článek

S jednorázovým státním svátkem původně nesouhlasila vládní Slovenská národní strana (SNS), která se ztotožnila s obavou zaměstnavatelů, že se bude jednat o precedens.

„Je to nesystémové řešení. Nevidíme důvod, aby se takovéto mimořádné svátky do budoucnosti zaváděly,“ uvedla strana ve svém prohlášení. SNS považuje za dostatečné svátky týkající se moderních dějin Slovenska 1. ledna Den vzniku Slovenské republiky a 1. září Den ústavy Slovenské republiky. Část opozice navrhovala, aby byl svátek zaveden trvale. Tento návrh ale neprošel.

Deklarace slovenského národa byla přijata 30. října 1918 v Turčianském sv. Martině. Představitelé slovenského národa se deklarací přihlásili k právu národů na sebeurčení a ke vzniku samostatného Československa.

Slovensko si na rozdíl od České republiky den vzniku Československa 28. října 1918 státním svátkem nepřipomíná. Slovenský parlament v minulosti opakovaně odmítl návrhy na zařazení 28. října dne mezi svátky. „Vznik Československa je přitom pro moderní dějiny Slováků nejvýznamnějším datem vůbec. V ten den všechno začalo, tehdy vzniklo Slovensko,“ upozornil historik Dušan Kováč.

Reklama

Výběr článků

Načítám