Hlavní obsah

EU potřebuje návrat k solidaritě a blahobytu pro všechny, tvrdí řecký premiér

Brusel

Evropskou unii nejvíce ohrožuje populismus, nacionalismus a extremismus, prohlásil řecký premiér Alexis Tsipras v projevu k poslancům Evropského parlamentu. Unie se podle jeho slov musí vrátit k solidaritě a blahobytu pro všechny. V rozpravě, která později následovala, europoslanci řeckého premiéra grilovali za to, jakým způsobem vyvedl zemi z krize. Řecko v srpnu ohlásilo odchod ze záchranného programu.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras během debaty v Evropském parlamentu

Článek

„Budoucnost EU je ohrožena, ačkoliv ne vždy a ne všichni si toho jsou vědomi. Je tu obrovské nebezpečí pramenící z opatření, která se obyvatelům jevila extrémní, protože zachraňovala banky a nebrala ohled na lidi. To byla semena, která zasela extremismus a současnou náladu mezi lidmi,“ prohlásil Tsipras. „Musíme se vrátit k základním hodnotám: solidaritě a blahobytu všech,“ zdůraznil.

„Skutečně si myslíte, že nějaká malá země, třeba i vnitrozemská, může sama přežít bez spolupráce a bez solidarity?“ otázal se řecký premiér středoevropských států kvůli jejich odmítání přijímat migranty. „Uprchlíci a migranti nejsou jen čísla, ale lidé toužící po lepším životě,“ řekl.

Řecký sociální hřbitov

Poslanec Estéban González Pons, hovořící jménem největšího poslaneckého klubu, evropských lidovců, sice připustil zásluhy Tsiprasovy vlády, ale premiérovi vyčetl, že opominul pomoc od Evropské unie v okamžiku, kdy Řecko stálo nad propastí. „Lidé z celé EU umožnili záchranu Řecka. EU není jen trh, ale i demokracie, solidarita, vzájemná pomoc. Tak by tomu mělo být i v migrační krizi,“ řekl. „Potlesk si zaslouží Řekové, vaši občané, národ. Bojovali za to, aby zůstali v EU a v eurozóně,“ zdůraznil.

V debatě nechyběly ani výčitky, že Tsipras za sebou nechává „spálenou zemi“ a „sociální hřbitov“ s milióny zchudlých spoluobčanů, jak se vyjádřil premiérův krajan, europoslanec Notis Marias.

Tvrdé podmínky EU

Řecko obdrželo od roku 2010 celkem tři záchranné úvěry od svých evropských partnerů a MMF v celkové výši téměř 289 miliard eur (7,4 biliónu Kč). Půjčky však doprovázely přísné podmínky. Od vypuknutí krize řecká ekonomika klesla o čtvrtinu, třetina obyvatel se propadla do chudoby a tisíce lidí odešly do zahraničí. Země také zůstala vysoce zadlužená, její dluh dosahuje 180 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Země již nemusí přijímat bolestivé reformy, v následujících letech by měla udržovat přebytek primárního rozpočtu, tedy bez zahrnutí splátek dluhu. Na příští rok je také naplánováno další snížení penzí. Až do splacení posledních peněz ze záchranného úvěru, tedy do roku 2060, budou zemi dál čtvrtletně navštěvovat experti. Jejich úkolem je prověřit, zda země plní dohodnuté cíle v oblasti veřejných financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám