Hlavní obsah

Afghánce, který ubodal 15letou německou školačku, poslali na 8,5 roku za mříže

Landau

Na osm a půl roku do vězení poslal v pondělí soud v západoněmeckém Landau uprchlíka z Afghánistánu, který loni v prosinci v nedaleké obci Kandel ubodal svou bývalou 15letou přítelkyni. Soud o tom informoval na svém webu. Muž byl souzen jako mladistvý, i když jeho přesný věk není jasný. Případ v Německu vedl k debatám o zjišťování skutečného věku uprchlíků.

Foto: Profimedia.cz

Novináři před soudem v Landau

Článek

Abdul D. svou bývalou přítelkyni Miu loni 27. prosince uviděl na nádraží v Kandelu v doprovodu dvojice jejích kamarádů a začal skupinku sledovat. V jednom z obchodů ve městě si koupil kuchyňský nůž, kterým Miu v nedaleké drogerii zabil. Zasadil jí nejméně sedm ran, smrtelná byla ta do oblasti srdce. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Abdul D., který své bývalé přítelkyni už dříve vyhrožoval a kterého po činu zadrželi kolemjdoucí, jednal ze žárlivosti a touhy po pomstě kvůli tomu, že se s ním dívka rozešla.

Po rozchodu se v půlce prosince 2017 obrátili dívčini rodiče na policii a podali na Abdula trestní oznámení kvůli urážkám, vyhrožování a nátlaku. Afghánec dívce na sociálních sítích hrozil, že si na ni počká na nádraží v Kandelu, aby „ji přivedl k rozumu“, a radil jí, aby si „hodně dávala pozor“. [celá zpráva]

Policie si mladíka opakovaně předvolala, ale ten se k podání vysvětlení nikdy nedostavil. Pár hodin před činem mu proto policisté předvolání doručili osobně.

Týž den Afghánec dívku za bílého dne zavraždil.

Věk pachatele není jasný

Obžaloba pro Afghánce žádala trest deseti let odnětí svobody, který je v procesech s mladistvými za běžných okolností maximem, obhajoba doporučovala trest sedmi a půl roku vězení.

Odsouzený, jehož čin v zemi vyvolal pobouření, německým úřadům v roce 2016 řekl, že je mu 15 let. Posudek státního zastupitelství ale došel k závěru, že mu je nejméně 17,5 roku a pravděpodobně kolem 20. Přesněji se jeho věk určit nepodařilo, a tak byl mladík souzen jako mladistvý. [celá zpráva]

Zjišťování skutečného věku běženců, kteří při příchodu do spolkové republiky nemají dokumenty, je problémem, s nímž se německé úřady setkávají opakovaně. K určení věku využívají například rentgen i další lékařské metody, přesně se jim ho ale často stanovit nepodaří.

Případ vraždy hluboce poznamenal celé devítitisícové město Kandel. Pravidelně se v něm konají demonstrace pravicových uskupení proti migrační politice vlády kancléřky Angely Merkelové (CDU). Nezřídka velmi agresivní protesty velká část místních kritizuje, protože se pomocí nich pravicoví aktivisté jen snaží získat politické body.

Ministerská předsedkyně Porýní-Falce Malu Dreyerová (SPD) už vyjádřila naději, že konec soudního procesu by do Kandelu mohl vrátit klid.

Reklama

Výběr článků

Načítám