Hlavní obsah

Že migrantům nedáváme jídlo? Lež, odmítl nařčení maďarský ministr

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Maďarský ministr Gergely Gulyás, který stojí v čele úřadu vlády, důrazně odmítl nařčení, že Maďarsko odepírá stravu žadatelům azyl. „Tuto lež rozšiřují lidé, kteří s radostí obviňují vlastní zemi, a levicově-liberální intelektuálové,“ řekl ministr bez dalšího upřesnění.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán a italský ministr vnitra Matteo Salvini (vpravo)

Článek

Podle Gulyáse vynakládá maďarská vláda v průměru na každého žadatele o azyl 700 tisíc forintů (56 tisíc korun). „Tato částka obsahuje také náklady na stravu, která zohledňuje jejich náboženské zvyklosti. Pokud je jejich žádost odmítnuta, musí opustit tranzitní zónu umístěnou na hranicích,“ zdůraznil ministr.

Žadatelé o azyl musí v Maďarsku k podání žádosti využívat výhradně dvě tranzitní zóny, které byly vytvořeny na hranicích se Srbskem. Pokud azyl dostanou, jsou vpuštěni na území Maďarska, pokud je jejich žádost odmítnuta, musí tranzitní zónu opustit směrem do Srbska.

Podle serveru Deutsche Welle na údajné odepírání jídla žadatelům o azyl upozornily humanitární organizace Human Rights Watch a Maďarský helsinský výbor. „Vláda klesla na nové dno a odmítla lidem, které zadržuje, poskytovat jídlo. Zjevně se uchýlila k porušování lidských práv, včetně závazků, které vyplývají z členství v Evropské unii,“ citoval server Deutsche Welle Lydii Galllovou z organizace Human Rights Watch. [celá zpráva]

Diplomatický konflikt

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó si ve čtvrtek předvolal švédského velvyslance, aby se ohradil proti kritickým vyjádřením švédských politiků na adresu Maďarska. „Švédská vláda, nakloněná migraci, spustila nový útok proti Maďarsku,“ konstatoval Szijjártó.

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová na Twitteru napsala, že maďarský premiér Viktor Orbán a italský ministr vnitra Matteo Salvini vytvořili spojenectví proti demokratům. Šéf maďarské diplomacie to onačil za lež.

Orbán v úterý v Miláně podpořil italského ministra vnitra v jeho tvrdém postoji vůči migrantům a vyzval ho, aby od něj neustupoval.

Migrační politiku maďarské vlády kritizovala rovněž švédská ministryně pro migraci Heléne Fritzonová. Maďarsko by podle ní mělo sdílet evropskou migrační politiku. Fritzonová připomněla, jak Švédové nadšeně přijímali maďarské uprchlíky po potlačení protikomunistického povstání v roce 1956.

„Zatímco maďarští uprchlíci v Rakousku dodržovali místní zákony a mezinárodní právo a čekali, která země je přijme, nelegální migranti putují přes řadu bezpečných zemí, porušují zákony a ohrožují naši bezpečnost,“ citovala agentura MTI maďarského ministra zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám