Hlavní obsah

Přes sto migrantů proniklo do španělské Ceuty, útočili nehašeným vápnem a kyselinou

Ceuta
Aktualizováno

Nejméně 115 migrantů proniklo ve středu ráno z Maroka do španělské enklávy Ceuta, která leží na severním pobřeží Afriky. Celkem se o to pokusilo přes tři sta lidí. Aby Afričané překonali dvojitý, šest metrů vysoký plot zakončený ostnatým drátem, zaútočili na španělské gardisty střežící hranici kyselinou i nehašeným vápnem, které způsobuje popáleniny.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Necelým dvěma stovkám migrantů se podařilo proniknout do španělské enklávy Ceuta na severu Afriky.

Článek

Migranti použili nůžky na plech, kterými rozstříhali plot. Podle gardisty citovaného listem El País byli „násilní a agresivní“. Házeli na strážné exkrementy, nehašené vápno a kyselinu z akumulátorů.

Původně se uvádělo, že jich plot překonaly dvě stovky,  pak ale španělská vláda oznámila, že plot překonalo 115 migrantů. Na akci se ale podílelo více než tři sta lidí, uvedl El País.

Španělská garda na Twitteru informovala, že sedm jejích členů utrpělo popáleniny od kyseliny či nehašeného vápna. Jeden skončil v nemocnici. Zraněn byl také neupřesněný počet migrantů kvůli tomu, že plot je zakončený ostnatým drátem.

Migranti se pokusili překonat plot kolem deváté ráno v oblasti výšiny Finca Berrocal nedaleko místa, kde hranici překročilo 26. července 602 migrantů. [celá zpráva]

„Bylo to během modliteb před obětováním,“ uvedl příslušník gardy. Na středu připadá muslimský svátek oběti, kdy se porážejí zvířata. V tu dobu se snížil počet marockých strážných na marocké straně hranice. I v Ceutě se konaly oslavy. Hranici dlouhou 8,4 kilometru střežilo jen deset příslušníků gardy.

Migranti ze subsaharské Afriky po překonání plotu zamířili do dočasného centra pro imigranty. Kolem něj jsou postaveny stany, protože všichni se do něj už nevejdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám