Hlavní obsah

Nový most v Janově může stát za osm měsíců, slibuje provozovatel zřícené stavby

Firma Autostrade per l'Italia, provozovatel zříceného Morandiho mostu v Janově, by mohla postavit nový, ocelový most za osm měsíců, napsala agentura ANSA s odvoláním na výkonnou radu společnosti. Rada vyčlenila po neštěstí vyčlenila 500 miliónů eur (12,9 miliardy korun). Z této částky se bude čerpat nejen pomoc rodinám pozůstalých, ale měla by se z ní financovat stavba nového mostu.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Nový most v Janově by měl být postaven do osmi měsíců, slibuje provozovatel zřícené stavby.

Článek

V projektu se počítá se zapojením společností, dodavatelů a projektantů včetně zahraničních, uvedla rada. Plán společnosti Autostrade per l'Italia dále předpokládá „demolici nynějších zbývajících částí mostu a postavení nového, ocelového mostu na základě nejmodernějších dostupných technologií za osm měsíců od obdržení nezbytného povolení,“ uvedla výkonná rada společnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery zachytily okamžik pádu mostu v JanověVideo: AP

Italská vláda, zejména protestní Hnutí pěti hvězd (M5S), chce firmě odebrat koncesi na provozování italských dálnic. Šéf M5S Luigi Di Maio ihned po zřícení mostu uvedl, že pokud se soukromníci nedokážou o silnice starat, bude to muset udělat stát.

Zodpovědnost za pád mostu je předmětem vyšetřování. Janovský prokurátor Francesco Cozzi v pondělí řekl, že zatím nejsou vyšetřovány žádné konkrétní osoby ani společnosti. Paralelní vyšetřování vede komise ministerstva dopravy, které řídí Danilo Toninelli z M5S.

Pád dálničního mostu minulé úterý si podle poslední bilance vyžádal 43 obětí. Mezi zraněnými je i český řidič kamiónu, který se zřítil z mostu. Po týdnu léčení ho propustili z nemocnice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám