Hlavní obsah

Německo se domluvilo se Španělskem i Řeckem na vracení migrantů

– Berlín

Berlín se domluvil s Aténami na uzavření dohody o vracení migrantů, kteří před příchodem do Německa požádali o azyl v jiné zemi Evropské unie. Podle agentury DPA o tom v pátek informovala mluvčí spolkového ministerstva vnitra. Obdobnou dohodu už spolková vláda uzavřela minulý týden se Španělskem a další, s Itálií, je prý na dobré cestě.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migranti čekající na registraci na sociálním úřadě v Berlíně.

Článek

„Tato dohoda (s Řeckem) je bezprostředně před uzavřením,” uvedla mluvčí německého ministerstva vnitra. Dojednána podle ní byla ve čtvrtek večer. Dodala, že už zbývá jen jedna korespondence, žádné podrobnosti ale uvést nechtěla.

Rovněž jednání s Itálií o plánované migrační dohodě již „postoupila dost daleko”, řekla také mluvčí. Rozhovory podle ní postoupily na ministerskou úroveň. „Vycházíme z toho, že takovéto ujednání (o vracení migrantů) bude dosaženo i s Itálií,” dodala.

Kancléřka Angela Merkelová dala podle DPA najevo, že v případě nutnosti se do těchto jednání s italskou vládou zapojí.

Itálie a Řecko žádají protislužbu

Dohoda, kterou Berlín s Madridem uzavřel minulý týden v pondělí, vstoupila v platnost v sobotu. Předpokládá, že Německo může do 48 hodin vracet migranty, kteří už podali žádost o azyl ve Španělsku.

Rovněž dohoda s Aténami se týká lidí zadržených na rakousko-německých hranicích, kteří předtím už požádali o azyl v Řecku. I tito lidé mohou být posláni zpět do 48 hodin.

Španělsko žádnou protislužbu od Německa nepožadovalo. Itálie a Řecko však chtěly, aby od nich Německo přebíralo další příchozí migranty. Německý ministr vnitra Horst Seehofer to však odmítl s tím, že není možné, aby Německo nakonec přijímalo více migrantů, než jich pošle zpět.

Reklama

Výběr článků

Načítám