Hlavní obsah

Pozůstalí po obětech v Janově odmítají státní pohřeb

Kyjev

Rodiny skoro poloviny obětí úterního pádu mostu v Janově už odmítly, aby jejich zesnulí příbuzní byli pohřbeni v rámci státního pohřbu pro oběti, který se má konat v sobotu za účasti italského prezidenta Sergia Matarelly a janovského arcibiskupa Angela Bagnasca. Uvedl to v pátek italský list La Stampa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příbuzní se loučí s oběťmi po pádu mostu v nemocniční kapli v JanověVideo: Reuters

 
Článek

V pavilónu Jeana Nouvela na janovském výstavišti je vystaveno jen čtrnáct rakví, i když obětí je potvrzeno 39. Rodiny 17 dalších obětí se rozhodly pro soukromé obřady, mnohdy kvůli tomu, že viní z pádu mostu stát. Několik expertů opakovaně varovalo, že se most může zřítit.

U sedmi dalších obětí se příbuzní zatím nerozhodli.

Záznam: U zříceného dálničního mostu v Janově pokračují záchranné práceVideo: AP

Pobouřeni jsou zejména příbuzní čtyř mladých mužů z Torre del Greco, kteří v Janově zemřeli cestou na dovolenou. „Zavinil to stát, nesmějí se ukazovat, promenáda politiků je ostudná,“ pravila matka Gerarda Esposita Nunzia.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Torzo mostu při pohledu zespoda

Otec Fiovanna Battilora to vidí podobně. „Nechceme pohřební frašku, ale slavnost doma v našem kostele v Torre del Greco. Je to osobní bolest, nepotřebujeme parádu,“ napsal na sociální síti.

Hlavně však dal najevo, že chce spravedlnost: „Dneska začíná naše válka za spravedlnost, za pravdu. Můj syn nebude (jen) na seznamu italských selhání, ujistím se, že on i ostatní se dočkají spravedlnosti. Nesmíme zapomenout.“

Foto: ČTK/AP

Oběťmi pádu mostu jsou i Alberto Fanfani (32) a tři roky mladší Marta Danisi

Starosta Torre del Greca Giovanni Palombo už dorazil do Janova, aby dohlédl na přepravu rakví s oběťmi do katedrály v Campanii, kde se odpoledne bude konat pohřeb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu i detailní záběry od záchranářů odhalují totální zkázu u zříceného mostu v JanověVideo: AP

Soukromý pohřeb bude mít i bývalý basketbalista Andrea Vittone, který jel po mostě se svou novou ženou Claudiou Possettiovou a jejími dvěma syny, dvanáctiletým Camillem a šestnáctiletým Manuelem. „Nevěřím už tomuto státu,“ řekla jeho sestra Denise Vittoneová. Pohřeb se uskuteční v Pinorelu.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Část mostu v Janově se propadla

Soukromě bude pohřbena i Elisa Bozzová, která pochází z Janova. Obřad se sice bude konat v Janově, ale v chrámu Sarissola. „Nemám ráda tyto veřejné akce,“ pravila její matka Anna Timossiová.

Státní pohřeb je pompézní a bude se konat v sobotu na místním výstavišti, kde už jsou vystaveny rakve. Prefektura zajišťuje příjezd prezidenta. Kromě katolického obřadu se na žádost rodiny jedné albánské oběti bude konat i muslimský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám