Hlavní obsah

Počet obětí janovské katastrofy roste, záchranáři bojují s časem

Janov
Aktualizováno

V italském Janově i ve středu pokračují záchranné práce po úterním pádu dálničního mostu, který si podle poslední bilance vyžádal 42 obětí. Stále panují obavy, že by se mohla zřítit další část mostu. Pět ze šestnácti zraněných leží v nemocnici ve vážném stavu, uvedla agentura ANSA.

Záznam: V Janově pokračují záchranné práce u zříceného dálničního mostuVideo: AP

 
Článek

Italský prokurátor Francesco Cozzi ve středu dopoledne oznámil, že počet mrtvých vzrostl na 42. Předtím policie ráno potvrdila 35 obětí poté, co hasiči celou noc pátrali po případných přeživších pod troskami. „Poslední oficiální číslo je 35 (mrtvých), ale nemůžeme vyloučit, že by mohlo ještě vzrůst,“ řekla mluvčí janovské policie agentuře Reuters. Krátce nato počet mrtvých stoupl na 37.

Mluvčí dodala, že kusy betonu spadly na dvě skladiště, koleje a břeh řeky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zřícený most v Janově

Jeden ze záchranářů podle ANSA už v úterý uvedl, že je tu nebezpečí, že se může zřítit další část konstrukce. Je tu riziko, že by mohly spadnout další části mostu. Proto jsme evakuovali lidi z budov v této oblasti.“

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Kus zříceného mostu Morandi v Janově

Ministr vnitra Matteo Salvini oznámil, že se najdou viníci pádu mostu: „Použijeme všechny způsoby, abychom určili, kde je zodpovědný za tuto nesmírnou katastrofu.“

Italský ministr dopravy žádá rezignaci vedení firmy Autostrade per l’Italia, která most v Janově provozuje. Hrozí jí penále až 3,85 miliardy Kč.

„Děkuji stovkám profesionálů a dobrovolníků, kteří se zapojili do záchrany, a modlím se za oběti a jejich rodiny,“ dodal Salvini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám