Hlavní obsah

V Londýně útočil súdánský imigrant, potvrdila policie

Londýn
Aktualizováno

Do davu a bariér před sídlem britského parlamentu v Londýně v úterý najel autem 29letý muž. Deník Daily Mail uvedl, že šlo Saliha Khatera, původem ze Súdánu. Policie následně informaci potvrdila. Případ je vyšetřován jako teroristický čin. Khater zřejmě jednal sám jako takzvaný osamělý vlk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozbitá fiesta před britským parlamentemVideo: Reuters

 
Článek

Khater je údajně súdánského původu, podle některých zdrojů ale má britské občanství.

Na sociálních sítích se objevil snímek údajného útočníka

V pondělí večer ráno vyjel ve svém stříbrném Fordu Fiesta z Hall Green v Birminghamu, kde bydlel. Do Londýna dojel po půlnoci a mezi 1:25 a 5:55 projížděl v britské metropoli místy, která jsou mezi turisty velmi oblíbená. Pak jezdil půldruhé hodiny kolem Whitehallu a Westminsteru. Možná se pokoušel najít větší skupinu lidí, do níž by narazil, ale není to jisté, protože nevypovídá.

Foto: Sam Lister, ČTK/AP

Policie hlídkuje v centru Londýna po útoku

V 7:37 vjel na chodník u parlamentu a vrazil do skupiny 15 cyklistů. Pak odbočil, přejel ulici a narazil do ochranné bariéry, přičemž možná jel až osmdesátikilometrovou rychlostí. [celá zpráva]

Zranil tři lidi, jedna žena zůstává v nemocnici.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Policisté u auta před budovou britského parlamentu

Policisté po jeho útoku prohledali dvě adresy v Birminghamu a jednu v Nottighamu, protože tam bylo vozidlo registrováno. Na nottinghamské adrese bydlí šest Súdánců.

Z Khaterova bytu nad internetovou kavárnou v Birminghamu policie odnesla počítač. Důkazy zajistila i v kavárně, kde byl den před útokem viděn. Údajně žil sám.

Podle serveru listu Daily Telegraph o sobě útočník tvrdil, že byl manažerem obchodu a v súdánské metropoli Chartúmu studoval techniku. Do Británie podle tohoto zdroje přijel před pěti lety.

Tisk také spekuluje o tom, že se policie snaží zjistit možné napojení Khatera na Khalila Masooda, který bydlel v Birminghamu nedaleko Khaterovy adresy. Masood loni v březnu spáchal útok s pěti oběťmi právě ve Westminsteru a policie ho zastřelila.

Reklama

Výběr článků

Načítám