Hlavní obsah

Most v Janově se zřítil za silné bouřky s blesky, jeden mohl do stavby udeřit

Janov

Dálniční most v Janově se v úterý před polednem zřítil za silné bouřky, kterou provázely blesky. Podle svědků blesk dokonce udeřil přímo do mostu. Spekuluje se, že bouřka mohla k pádu mostu přispět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád části mostuVideo: AP

 
Článek

Svědci uvedli, že před pádem mostu do něj udeřil blesk, a to cca v 11:30. Svědek řekl agentuře ANSA: "Bylo krátce po půl dvanácté, když jsme viděli, jak blesk zasáhl most, a poté jsme viděli, že most jde dolů. Viděli jsme, jak stavba povolila a potom spadl dolů první kamión."

Most se ale zřítil až v 11:50. Pád provázel další záblesk na jedné ze stojících částí mostu, ve chvíli, když už nejdelší část mostovky v délce sta metrů chyběla. I tehdy byla ještě bouřka provázená silnými větry. V současnosti v místě už bouřka není.

Záznam: V Janově se za plného provozu zřítil dálniční mostVideo: AP/Reuters

V případě záblesku doprovázejícího pád mostu, po kterém se zřítila další část mostovky u pilíře, však není jasné, zda skutečně šlo o úder blesku, a ne například o zkrat na elektrickém vedení, které mostem procházelo.

„Blesk udeřil do spodku pilíře. Hned poté se začal drolit cement a pak se všechno zhroutilo a byl konec světa,” citovala La Repubblica člena čtyřčlenné rodiny, která tragédii přihlížela. „Viděli jsme, jak stavba povolila a potom spadl dolů první kamión,” popisovali svědci.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Pevrácený kamión pod zříceným mostem v Janově

Hasiči také uvedli, že trosky po pádu poškodily plynové potrubí, kvůli čemuž vypukly požáry.

Foto: Matteo Pucciarelli, ČTK/AP

Zřícený most v Janově

Objevily se spekulace, že se most mohl zřítit právě kvůli bouřce provázené vichřicí, stavba takového druhu však musí podobné podmínky vydržet.

Firma provozující most v Janově odmítla, že podcenila údržbu. Most byl podle ní pravidelně monitorován, kontroly neukázaly hrozící nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám