Hlavní obsah

Migranti na dřevěném člunu odmítli záchranu, aktivisté je zasypali sušenkami

Ne všichni migranti plavící se Středozemním mořem do Evropy stojí o pomoc pracovníků humanitárních organizací. Je to patrné například ze záběrů, které v neděli zveřejnila agentura Reuters. S odmítnutím se musela smířit posádka lodi Aquarius Lékařů bez hranic a organizace SOS Méditerranée. Lidé v dřevěném člunu, který mířil do Evropy z Tuniska, záchranu odmítli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti na člunu odmítli pomoc od lodi AquariusVideo: Reuters

 
Článek

„Řeknete jim, že jim předáme nějaké jídlo a vodu. Rozhodně jim bude dovoleno pokračovat v cestě, ale budeme je v zájmu jejich bezpečnosti sledovat,“ říká na záběrech koordinátor humanitárních pracovníků z Aquaria.

Když migranti odmítli záchranu, házeli jim aktivisté na palubu alespoň sušenky a vodu.

Migrantům, kteří vypluli z tuniského přístavu Zarzis a měli namířeno na italský ostrov Lampedusa, se ale evropský sen záhy rozplynul. Loď zachytila italská pobřežní stráž a chystá se ji v rámci nové přísnější migrační politiky vlády premiéra Giuseppe Conteho vrátit do tuniských vod.

To osud lodi Aquarius je nejistý. Od pátku bezcílně pluje se 141 migranty na palubě Středozemním mořem a žádná z evropských zemí jí nedovolila přistát. Dva italští ministři v pondělí poukázali na to, že Aquarius pluje pod vlajkou Gibraltaru a že by tedy odpovědnost měla přijmout Velká Británie. [celá zpráva]

Podle mezinárodního práva se má o zachráněné postarat země s nejbližším přístavem, což v době záchrany byla Libye.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám