Hlavní obsah

Dublinská pravidla pro uprchlíky jsou mrtvá, tvrdí kancléřka Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublinská pravidla pro uprchlíky jsou mrtvá, nefungují, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová po sobotním neformálním jednání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem. Dvoudenní schůzka Merkelové v letním sídle šéfů španělských vlád v Andalusii je zaměřena právě na řešení problémů migrace.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Španělský premiér Pedro Sánchez (vpravo) a německou kancléřekou Angelou Merkelovou. Vlevo manželka španělského premiéra Maria Begona Gomezová a manžel kancléřky Joachim Sauer

Článek

„Teoreticky by podle dublinského systému nepřišel do Německa ani jeden migrant. To ale neodpovídá realitě,“ prohlásila Merkelová. Podle takzvaného dublinského systému by se o migranta měl postarat ten stát EU, na jehož území vstoupí jako první. Německo se přitom od roku 2015 potýká se silným přílivem migrantů. Dublinský systém je podle Merkelové „dobrá myšlenka“, ale „neschopná života“.

Kancléřka uvedla, že problém migrace se týká všech zemí Evropské unie, nikoliv jen států podél Středozemního moře. Její vláda podpoří Španělsko ve snahách zastavit sílící proud migrantů, kteří směřují do Evropy přes Středozemní moře z Maroka. Je to „výzva, kterou musíme řešit společně“, žádná země by neměla od tohoto „úkolu utéci“.

Španělsko je od pondělí první zemí, jež s Německem uzavřela dohodu o navracení migrantů zachycených na německých hranicích, kteří se již dříve registrovali ve Španělsku. Berlín vede podobné rozhovory také s Řeckem a s Itálii, odkud přichází do Německa ještě více migrantů než ze Španělska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám