Hlavní obsah

Chudí Italové si nechávali za pár stovek eur lámat končetiny

Policii v Palermu se podařilo rozbít gang, který vydělával na tom, že chudým Italům lámal končetiny. Jejich poškození potom vydával za zranění, jež měli utrpět během dopravních nehod. Od pojišťoven potom inkasovali statisíce eur, uvedl server CNN.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Během razie palermské policie bylo zadrženo 11 lidí, mezi nimi i zdravotní sestra z místní nemocnice, která zločincům dodávala léky proti bolesti.

Zločinci si oběti vyhlíželi mezi alkoholiky, drogově závislými, lidmi s psychickými problémy a chudými na palermském hlavním nádraží. Nalákali je příslibem vysokých částek, ale nakonec jim dávali jen pár set eur. Končetiny jim drtili 25kilovým závažím, které se užívá v posilovnách. Některé z obětí skončily na invalidním vozíku, anebo byly dlouho nuceny chodit o berlích.

„Udělala jsem to pro své děti, chtěla jsem pro ně dům. Slíbili mi 34 800 eur (890 tisíc korun), ale nakonec jsem dostala jen 500 eur (12 800 korun),“ řekla deníku La Repubblica 27letá Francesca Calvarusová. „Ani jsem nekřičela, dali mi roubík do úst a zavázali oči,“ dodala. Mladá matka podala trestní oznámení - tvrdí, že jí členové gangů vyhrožovali a pokoušeli se ji vydírat. Policie vyšetřuje ale i samotnou Calvarusovou.

Statisíce za rozdrcenou nohu

Za rozdrcenou nohu a ruku může pojišťovna vyplatit až 150 tisíc eur (3,75 miliónu korun), řekl agentuře AP šéf palermské policie Rodolfo Ruperti. Policie dosud ví o sedmi desítkách postižených, kteří jsou zároveň komplici i oběťmi. Zatím není jasné, kolik let se tento pojišťovací podvod táhl.

Policie uvedla, že odposlech zachytil křik lidí, kterým byly v domech či skladech lámány končetiny. Zveřejnila také konverzaci dokazující, že gangy měly komplice v několika palermských nemocnicích: jeden z podezřelých v ní druhému říká, že následující den bude potřeba ambulance a invalidní vozík.

Vyšetřování začalo v loni v lednu poté, co muž z Tuniska po rozdrcení končetin zemřel na infarkt a jeho tělo bylo nalezeno na ulici sicilské metropole.

Reklama

Výběr článků

Načítám