Hlavní obsah

Uzavřené dálnice a letiště. Západní Evropa čelí silným bouřkám

• Aktualizováno

Vylámané stromy, přerušená letecká doprava, kilometrové fronty na dálnicích. Do Německa dorazila ve čtvrtek odpoledne studená fronta, která s sebou přinesla bouřky, vichr a prudké lijáky, napsal server týdeníku Focus. Velmi silná bouřková oblačnost se vytvořila také nad Severním mořem u pobřeží Francie. Na jihu Francie bylo kvůli přívalovému dešti evakuováno 1600 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povodně na jihu FrancieVideo: Reuters

 
Článek

Meteorologové pro Francii, Belgii, Nizozemí a Německo vydali varování před tornády a velmi silným větrem, který by mohl dosahovat rychlostí kolem 150 kilometrů v hodině. Pobřežní oblasti Belgie a Nizozemí by vichr měl zasáhnout v pátek, pak se přesune do Německa. Meteorolog Dominik Jung ze serveru o počasí wetter.net nevyloučil, že by z oblačnosti mohl vzniknout hurikán.

Silná bouře v Německu

Kvůli pásu bouřek, který během čtvrtka prochází Německem, musel být na jednom z největších evropských letišť ve Frankfurtu nad Mohanem přerušen na půl hodiny provoz. Ve městě se zastavila také vlaková doprava. Na železnici popadaly stromy a na elektrické vedení potom větve.

Problémy hlásí železnice na trase Rheda-Wiedenbrück v Severním Porýní-Vestfálsku, na trase Wolfsburg a Hannover ve spolkové zemi Dolní Sasko. Přerušená doprava je mezi Frankfurtem a Hanau. Spoje na mnoha dalších tratích nabírají velká zpoždění, zatím kolem 90 minut.

Spadlé stromy uzavřely také dálnici A3 ve směru Frankfurt-Würzburg. V místě se vytvořila kolona, která dosahovala délky více než 20 kilometrů. Padající větve a stromy poškodily také některé vozy, takže musely být odtaženy.

V Hesensku byli během bouře zraněni tři lidé, z toho jeden těžce, když vichr strhl zhruba 20 metrů dlouhou žaluzii z kavárny v lázeňském městě Bad Vilbelu.

Bouřkové oblačnosti přicházejí do Evropy po dlouhé vlně veder, která zasáhla téměř celý kontinent. Jižní Francii zasáhly prudké lijáky a na mnoha místech jsou hlášeny lokální povodně. Záchranáři museli evakuovat z kempů 1600 lidí. Při evakuaci pomáhal vrtulník. mezi evakuovanými jsou především turisté, jedna osoba se pohřešuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám