Hlavní obsah

Slovenský exministr vnitra se kvůli únosu podrobil vyšetření na detektoru lži

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr-sociální demokracie) se v případu únosu bývalého ředitele vietnamské ropné firmy Trinh Xuan Thanha podrobil testu na detektoru lži. Ten podle něj ukázal, že o únosu nevěděl. Thanh byl po únosu z Německa přepraven do Moskvy na palubě slovenského vládního speciálu. Objevilo se podezření, že Kaliňák o kauze věděl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

Na otázku, zda v době návštěvy vietnamského ministra vnitra To Lama v Bratislavě věděl o únosu občana Vietnamu v Německu, odpověděl Kaliňák záporně.

Stejně odpověděl i na další otázky: Pomáhal jste organizovat únos občana Vietnamu? Dával jste pokyny zaměstnancům ministerstva vnitra, aby pomáhali organizovat únos občana Vietnamu? Měl jste informaci o tom, že omámený a zmlácený občan Vietnamu byl přeložen do automobilu kolony vietnamského ministra?

„Všechny čtyři odpovědi vyhodnotil přístroj jako pravdivé,“ zdůraznil Kaliňák.

Nezávislý expert, který test prováděl, v závěrečné zprávě uvedl, že odpovědi na otázky byly „pravděpodobně pravdivé“. Exministr připomněl, že tato fráze při testech podobného druhu představuje nejvyšší možnou známku pravdivosti.

Test ukázal, že se Kaliňák bál

Jediné dvě odpovědi, které detektor označil za „pravděpodobně nepravdivé“ byly v kategorii kontrolních a neutrálních otázek. „Na otázku, zda jsem se bál, že se stane chyba při tomto testu, jsem odpověděl záporně. Přístroj ukázal, že asi nejsem až takový hrdina. Na otázku, zda jsem někdy někomu udělal něco špatného, jsem odpověděl podobně a odpověď byla hraniční. Něco takového se mohlo přihodit každému v soukromém nebo pracovním životě,“ konstatoval Kaliňák. Podle exministra i výsledky posledních dvou odpovědí zvyšují autenticitu testu.

Kaliňák uvedl, že test na detektoru lži absolvoval u nezávislého experta, nikoliv u policie, které léta šéfoval.

Thanh byl loni unesen v Berlíně a ve vypůjčeném autě dopraven před bratislavský hotel, kde Kaliňák zrovna jednal s vietnamským protějškem. Pak byl na palubě slovenského speciálu přepraven do Moskvy. Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal, že To Lam jednal s Kaliňákem o transportu Thanha.

Případ únosu Vietnamce označil Kaliňák nejen za útok na svou osobu, ale na celou zemi. „Proto jsem v rámci obrany sáhl po tomto extrémním a nestandardním, ale o to objektivnějším nástroji,“ dodal. Bývalý ministr vnitra žádá redakci Denníku N, která případ na Slovensku zveřejnila, aby se k tomuto tématu postavila stejně zodpovědně.

Reklama

Výběr článků

Načítám