Hlavní obsah

Z Bulgakovova muzea zmizel kocour Behemot. Policie ho našla

Právo, ama

Rozruch v Moskvě vyvolala krádež černého kocoura z Bulgakovova muzea v centru ruské metropole. Podle zástupců muzea Bulgakovův dům zvíře jménem Behemot (rusky Begemot), které v kulturním středisku zasvěceném autorovi legendárního románu Mistr a Markétka už 14 let představuje jednu z hlavních postav, a je tam dokonce považováno za významného „člena personálu“, odcizila nenechavá návštěvnice.

Foto: Profimedia.cz

Kocour Behemot (rusky Begemot)

Článek

„Dala si ho do tašky a odnesla směrem k metru,“ popsala událost očitá svědkyně.

Případ vyvolal mimořádný zájem a do hledání prototypu literární postavy, jež je do češtiny překládána také jako Kňour, se zapojili uživatelé sociálních sítí i policie.

„Vrátil se, i když bez obojku,“ napsali šťastní pracovníci muzea na Facebooku poté, co se vyděšené zvíře našlo u divadla Mossovětu. Pachatelku prý popudil humbuk a lupu se zbavila.

Později se ale přihlásila s tím, že pracovníci muzea kocoura zanedbávají. Podle ní vypadá hůř než domácí mazlíčci, a proto se o něj chtěla postarat.

Ředitel muzea Nikolaj Golubev to považuje za křivé obvinění. Médiím řekl, že zvíře má stylistu, jenž mu vyčesává chlupy a pečuje o vzhled.

Reklama

Výběr článků

Načítám