Hlavní obsah

Vedra a sucho decimují Evropu. Už by se ale mělo mírně ochladit

Novinky, jdu

Evropa se už několik dní potýká s extrémní vlnou veder, na některých místech Španělska a Portugalska teploty přesáhly v neděli i 45 stupňů. Obě země od začátku víkendu navíc trápí rozsáhlé lesní požáry. Ve Francii vysoké teploty vedly k odstavení čtyř jaderných reaktorů, Nizozemsko zas dlouhodobě trápí extrémní sucho. V dalších dnech už meteorologové počítají s mírným ochlazením.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělsko a Portugalsko sužují lesní požáryVideo: Reuters

 
Článek

Od pátku bojuje už přes 800 hasičů s rozsáhlým požárem v regionu Algarve na jihu Portugalska. Lesní požáry jsou hlášeny od soboty i v jiných částech Portugalska a Španělska. Teploty v neděli dosáhly v Portugalsku 45,5 stupně.

Ještě v sobotu teploty v portugalském vnitrozemí a na hranicích se Španělskem přesahovaly i 46 stupňů. Nejvyšší teplota 46,8 stupňů byla ten den naměřena v portugalském městě Santarém.

Meteorologové předpokládají, že by teploty měly v následujících dnech mírně klesat. Ještě začátkem víkendu však předpokládali, že by nezvyklá vlna veder mohla na jihu Pyrenejského poloostrova přinést překonání absolutního teplotního rekordu kontinebtální Evropy z roku 1977, kdy v Athénách naměřili 48 stupňů.

Rozsáhlý požár na jihu Portugalska vypukl poblíž města Monchique, které leží několik desítek kilometrů od pobřeží. V neděli podle agentury Reuters se požár snažilo dostat pod kontrolu 800 hasičů, podle místních úřadů bylo do boje s plameny povoláno také 12 letounů a vrtulníků, které požár hasí ze vzduchu.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Španělsko a Portugalsko sužují lesní požáry

V neděli ráno portugalský server Jornal de Notícias informoval, že hasiči dokázali lokalizovat dva zdroje požáru. Zatímco první z nich již mají mít pod kontrolou, dostat se k druhému je zkomplikováno nepřístupným terénem. Velitel místních hasičských operací také serveru uvedl, že hašení ze vzduchu je prozatím neúčinné.

Oblast je oblíbenou turistickou destinací, svou dovolenou zde podle britského Daily Mailu tráví i bývalý britský premiér David Cameron. Lidé zatím požáry nejsou ohroženy. Místní orgány však z několika okolních vesnic evakuovaly okolo sto lidí ve snaze předejit podobné tragédii, která minulý měsíc postihla Řecko.

Lesní požáry byly o víkendu hlášeny i v dalších oblastech Portugalska a Španělska. V celé zemi bylo hlášeno 30 požárů a do boje bylo povoláno přes 1600 hasičů, uvedl Financial Times. Podle Portugalského prezidenta Marcela Rebela de Sousa je země na požáry připravena a do boje s nimi může vyslat až na 11 000 hasičů.

V Katalánsku v sobotu požár uzavřel na více než hodinu dálnici u hranic Španělska s Francií, která obě země propojuje.

Červenec ve Švédsku nejteplejší za 250 let

Teploty na jihu Portugalska a Španělska každoročně dosahují teplot kolem čtyřicítky, současná nezvyklá vlna veder je podle meteorologů umocněna proudícím teplým vzduchem ze Sahary.

S extrémním počasím se potýká i zbytek Evropy, zatímco Nizozemsko zápasí s extrémním suchem, které decimují tamní zemědělce, ve Francii museli odstavit několik jaderných reaktorů kvůli vysokým teplotám řek Rýn a Rhona, jejichž voda reaktory ochlazuje.

Na Slovensku jen během pátku museli vyjet záchranáři k víc než stovce lidí, kteří kvůli vedrům zkolabovali.

Úlevu před vedrem a suchem díky dešťům pocítilo ze soboty na neděli Švédsko, které se s extrémním počasím potýká od začátku léta. Podle BBC byl červenec v zemi nejteplejší za posledních 250 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám