Hlavní obsah

Čeští politici návštěvou Krymu rozezlili Ukrajince

Kyjev

Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyjádřilo protest proti návštěvě českých politiků na anektovaném Krymu. Oznámila to v pondělí ukrajinská média i velvyslanectví Ukrajiny v Praze.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Ruské lodě v přístavu Sevastopol. Ilustrační foto

Článek

„Vyjadřujeme rozhodný protest v souvislosti s nezákonnou návštěvou Ruskem okupovaného území Autonomní republiky Krym, kterou uskutečnili poslanec Evropského parlamentu za Českou republiku Jaromír Kohlíček a člen Senátu Parlamentu České republiky Jaroslav Doubrava. Je to další recidiva porušení ukrajinské legislativy ze strany těchto politiků, kteří nehledě na opakovaná upozornění i nadále hrubě ignorují nejen ukrajinské zákony, ale taky mezinárodní právo,” uvedlo ukrajinské velvyslanectví v Praze.

Rozhodný protest podle ukrajinských médií vydalo i tamní ministerstvo zahraničí.

Poslanec Evropského parlamentu za KSČM Jaromír Kohlíček a senátor za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava v krymském Sevastopolu v neděli přihlíželi přehlídce plavidel ruské černomořské flotily a setkali se s místními poslanci. Poloostrov navštívili už letos v dubnu.

Foto: Právo

Senátor Jaroslav Doubrava

Česká delegace, v níž podle serveru Novyj Sevastopol jsou i místopředseda KSČM Josef Skála, aktivisté Jelena Vičanová, Zdeněk Pešek a Radim Litterbach a další, navštívila rovněž krymský Bachčisaraj, Jaltu a mezinárodní dětský tábor Artěk. Z Krymu mají odcestovat v úterý.

„Aby prostí Češi poznali...”

Kohlíček krymskému serveru řekl, že chce o návštěvě sepsat podrobnou zprávu, „aby prostí Češi poznali, že tu žijí překrásní lidé, že se jejich život mění k lepšímu”. Podle Skály jsou oficiální české úřady v zajetí rusofobních nálad. „Ale Češi už to začínají chápat,” poznamenal politik.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo návštěvu za nezákonnou a upozornilo, že proti Kohlíčkovi a Doubravovi může uplatnit „úplné spektrum sankcí”. Rusko podle prohlášení „hledá po celém světě politiky se sníženým prahem politické hygieny”, kteří by mohli anektovaný poloostrov navštívit.

Rusko násilně obsadilo Krym v roce 2014 a po spěšně zorganizovaném referendu zanedlouho ukrajinský poloostrov anektovalo. Drtivá většina států světa zábor neuznává.

Reklama

Výběr článků

Načítám