Hlavní obsah

Doprava směrem na jih kolabuje přesně podle předpovědi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řidiči směřující na jih Evropy se podle očekávání budou muset utkat s nekonečnými kolonami. Doprava houstne na řadě hraničních přechodů a u mýtných bran. Mimořádně silný provoz je například ve Slovinsku i Chorvatsku.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhé kolony ve Slovinsku

Článek

Před rizikem obzvláště husté dopravy varoval chorvatský autoklub už v pátek. Od sobotního rána se neblahá prognóza začala vyplňovat. Do země míří záplava turistů ze západní Evropy a na dovolenou k moři odjíždějí i samotní Chorvaté (a Slovinci či Srbové).

Autoklub radí o víkendu se vytíženým silnicím raději vyhnout. V sobotu má být nejhorší situace směrem na Záhřeb, v neděli opačným směrem. Silnice A3 z Maďarska na Záhřeb se navíc opravuje.

Kritické úseky na evropských silnicích
Rakousko: A1 West-, A10 Tauern-, A12 Inntal-, A13 Brenner- , A14 Rheintal- a A11 Karawankenautobahn, S16 Arlbergschnellstraße, B179 Fernpass-Route
Švýcarsko: A2 Luzern - Chiasso před Gotthardským tunelem, A1 St. Gallen - Zürich - Bern, A13 San Bernardino
Itálie: A22 dálnice na Brenner, A23 Villach - Udine, A4 Verona - Benátky - Terst - hraniční přechod Dragonja (Chorvatsko)
Slovinsko: A2 Karawankentunnel - Ljubljana - Záhřeb, A1 Ljubljana - Koper, úsek Spielfeld (hraniční přechod z rakouské Pyhrnautobahn) - Maribor - Ptuj do Macelj na chorvatské hranici
Francie: A36 / A39 / A7 Mylhúzy - Dole - Lyon - Orange, A9 Orange - Nimes - Montpellier - španělské hranice a A 8 z Monaka do Aix-en-Provence a také A6 Dijon - Lyon
Zdroj ADAC

Před pekelným víkendem řidiče varoval už ve čtvrtek německý automotoklub ADAC i český BESIP. Kolony se čekají také na hranicích mezi Rakouskem a Německem. [celá zpráva]

Na hranicích směrem na jih musejí řidiči navíc počítat s kontrolami.

Dlouhé kolony

Slovinsko hlásí dlouhé fronty před tunelem Karavanky směrem do Rakouska, na podrávské dálnici mezi obcí Lancovo a koncem dálnice v obci Podlehnik u hraničního přechodu s Chorvatskem. Ve směru do Chorvatska se tam natáhla dvoukilometrová kolona aut.

Zácpa je i na přechodu Dobovec. Čekat se ale musí i na přechodech Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Jelšane, Metlika, Slovenska vas, Obrežje, Dobovec, Rogatec a Gruškovje.

Dopravní informační centrum kromě toho upozornilo, že problémy jsou také na jižním obchvatu kolem Lublaně. Způsobila je nehoda, kvůli které je provoz omezen.

Chorvatský automotoklubu HAK zejména informuje o zvýšené příjezdu vozidel k mýtné bráně Záhřeb-Lučko ve směru k moři. Od Jankomiru stojí fronta dlouhá tři kilometry. Zpomalený provoz je mezi dopravními uzly Lučko a Zadar II. Mezi vjezdem do tunelu Sveti rok a Maslenicí se pomalu pohybuje osmikilometrová kolona.

Pět hodin zpoždění

Turisté se také musejí potýkat i s dopady mimořádně teplého počasí.

Britský Národní úřad pro leteckou dopravu (NATS) kvůli nepříznivému počasí zavedl dočasné restrikce v leteckém provozu. Ty mají podle serveru BBC dopad i na letiště v Edinburghu, Birminghamu a Lutonu.

Podle médií panuje na letišti chaos a cestující si stěžují na dlouhé fronty a nedostatek informací. Na sociálních sítích se objevily fotografie davů lidí v prostorách letiště i cestujících, jak spí na podlaze.

Také lidé cestující tunelem pod Lamanšským průlivem se v sobotu dočkali až pětihodinového zpoždění. V některých vlacích totiž selhávala klimatizace.

Anketa

Když vyrážíte na dovolenou autem, volíte frekventované trasy?
Ano, i ve špičce, nějak to přetrpím/me
4,3 %
Ano, ale mimo špičku
37 %
Ne, jezdím/me jinudy
13 %
Autem na dovolenou vůbec nejezdím/me
45,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám