Hlavní obsah

Brita otráveného novičokem propustili z nemocnice

– Londýn • Aktualizováno

Brit, který se přiotrávil nervově paralytickou látkou novičok, byl v pátek propuštěn z nemocnice. Informovala o tom britská média s odvoláním na vedení nemocnice v Salisbury, kde se pětačtyřicetiletý Charlie Rowley léčil.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Britští vojáci v ochranných oděvech v Salisbury, odkud odvezli kontaminovaná auta.

Článek

Představitelka nemocnice v Salisbury Lorna Wilkinsonová uvedla, že je pátek „významným milníkem v procesu (Rowleyho) uzdravování”. Rowley podle ní prošel strašnou zkušeností, kterou by nikdo nechtěl zažít.

Novičokem se Rowley a jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessová otrávili 30. června v Amesbury. [celá zpráva]

Sturgessová na následky otravy zemřela.

Již čtyři otrávení

Bojově nervově-paralytickou látkou skupiny novičok, která byla za studené války vyvíjena v Sovětském svazu, byli v poslední době v Británii otráveni celkem už čtyři lidé. Nejprve 4. března někdejší dvojitý agenty Sergej Skripal s dcerou Julií a o několik týdnů později již zmínění Rowley a Sturgessová.

Zatímco v případě Skripalových britští vyšetřovatelé hovoří o atentátu a ukazují prstem na Rusko, v druhém případě se domnívají, že se dvojice otrávila náhodou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policisté na místě nového případu otravy novičokemVideo: Reuters

Skripalovi, stejně jako Rowley, otravu přežili. Již se zotavili natolik, že mohli být propuštěni z nemocnice. [celá zpráva]

Šéf britského protiteroristického oddělení policie Neil Basu uvedl, že pokud je jed v dobře uzavřené nádobě, může být účinný i za padesát let. Připustil tak, že mohou přijít i další otravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám