Hlavní obsah

Maďarské gripeny startovaly k andulám, které narušily prostor nad jadernou elektrárnou

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Dvě letadla typu An-2 narušila ve čtvrtek večer vzdušný prostor nad maďarskou jadernou elektrárnou Paks. Ze základny u města Kecskemét proto vystartovaly dvě stíhačky Gripen, napsala agentura MTI s odkazem na informace maďarského ministerstva obrany.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

O tom, kdo stroje pilotoval, zda to byly maďarské stroje nebo ze zahraničí, ministerstvo neinformovalo. Omezilo se pouze na sdělení, že letadla prolétávala nad jadernou elektrárnou opakovaně.

„Pracovníci elektrárny oznámili centru řízení letectva maďarské armády, že v oblasti uzavřeného vzdušného prostoru elektrárny prolétávají dvě letadla. Centrum proto vyhlásilo poplach,“ uvedla agentura MTI.

Piloti gripenů letadla An-2 identifikovali a doprovodili je na letiště ve městě Dunaújváros, odkud vystartovala. „Na letišti je už čekala policie, která případ převzala. Stíhačky se vrátily na svou základnu,“ uvedla agentura.

Dvojplošníky An-2 jsou v ČR známé pod označením „Andula“, využívají se například k práškování polí nebo k hašení lesních požárů.

Reklama

Výběr článků

Načítám