Hlavní obsah

Macronova mlátička je ve vazbě, čeká ji vyhazov

– Paříž

Francouzští vyšetřovatelé vzali v pátek do vazby Alexandra Benallu, poradce prezidenta Emmanuela Macrona. Čelí obvinění z násilí a ze zneužití pravomoci veřejného činitele či z neoprávněného nošení odznaků státní moci, napsala agentura DPA s odkazem na informace z prokuratury. Vzhledem k současnému vývoji Elysejský palác oznámil, že Macron poradce ze svých služeb propustí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Macronův poradce zasahoval proti demonstrantoviVideo: AP

 
Článek

Incidenty se odehrály během prvomájových demonstrací. Kamery zachytily Benallu, jak z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku. Následně se vrátil a zapojil se do snahy policie zpacifikovat mladého demonstranta, kterému uštědřil několik ran. Benalla byl po celou dobu zákroku v civilním oblečení, na hlavě měl policejní helmu.

Macron se snažil svého poradce Benallu, který mu zajišťoval ochranu během celé jeho předvolební kampaně, chránit. „Potrestal“ ho tím, že mu na dva týdny pozastavil výkon funkce a přeřadil ho na jinou práci. Za to ale schytal ostrou kritiku a nyní se ho rozhodl ze svých služeb propustit.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Alexandre Benalla (vlevo) a francouzský prezident Emmanuel Macron

„Prezident se dozvěděl nová fakta o chování Alexandra Benally, která by mohla představovat přestupek,“ uvedl mluvčí Elysejského paláce. „Proto se rozhodl zahájit proceduru vedoucí k propuštění Alexandra Benally,“ dodal.

Během Svátku práce se po celé Francii konají demonstrace, mnohé z nich pravidelně vyústí ve střety s policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám