Hlavní obsah

Putin navrhl Trumpovi referendum o Donbasu, píše Bloomberg

Ruský prezident Vladimir Putin během summitu v Helsinkách navrhl americkému protějšku uspořádat referendum v separatisty ovládaných oblastech Donbasu, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na dva zdroje obeznámené s Putinovým vystoupením před ruskými velvyslanci za zavřenými dveřmi. Donald Trump prý žádal Putina, ať tento plán veřejně nerozhlásí, aby si jej mohl promyslet.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump si podává ruku s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Článek

Bílý dům podle agentury dosud neodpověděl na žádost o vyjádření. Mluvčí Kremlu se vyhnul uvedení podrobností ohledně Putinova návrhu, jen řekl, že „se probíraly některé nové myšlenky“ a že se na nich „bude pracovat“.

Podrobnosti ohledně toho, o čem spolu oba prezidenti jednali v Helsinkách, zůstávají skrovné, a to hodně z nich přichází z Ruska, poznamenal Bloomberg. Dodal, že zatímco Putin vykreslil svůj návrh ohledně referenda pod mezinárodním dohledem na východě Ukrajiny jako důkaz snahy vyřešit čtyři roky trvající konflikt, tento nápad bude nejspíše těžké „prodat“ Ukrajině a jejím evropským podporovatelům, kteří se chtějí nadále držet mírových dohod, uzavřených za evropského zprostředkování v Minsku v roce 2015.

Pokud je Putinovo líčení Trumpovy reakce přesné, mohlo by to naznačovat pružnější přístup Spojených států. V Helsinkách Trump rovněž souhlasil, že zváží Putinovu žádost o vyslechnutí bývalého amerického velvyslance v Moskvě, což podle kritiků měl Trump rovnou zamítnout.

Putinovy návrhy znepokojí ukrajinské představitele tím spíše, že Trump minulý týden ponechal otevřenu možnost uznat ruskou anexi Krymu, po které následovalo povstání separatistů v Donbasu, poznamenal Bloomberg. Kyjev nabídl oblastem ovládaným separatisty autonomii pod svou vládou a podporuje myšlenku rozmístit zde mezinárodní mírové síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám