Hlavní obsah

Ruská rusovláska nabízela v USA „výměnný“ sex, tvrdí vyšetřovatelé

Právo, ČTK, doh

Ruska Marija Butinová (29), kterou američtí vyšetřovatelé považují za agentku Kremlu, nabízela mimo jiné i sex výměnou za místo v neupřesněné organizaci, kterou se pokoušela infiltrovat, tvrdí úřady USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Marija Butinová na záběrech z června 2015Video: Reuters

 
Článek

Mladou ženu, jež v Americe oficiálně pobývala jako studentka, ponechává soud od nedělního zatčení ve vazbě kvůli obavám, že by mohla uprchnout ze země. Butinová je obviněna z toho, že se v rozporu s americkým zákonem nezaregistrovala jako zahraniční agent, když lobbovala za zájmy Moskvy, a také ze spiknutí proti Spojeným státům. Nečelí však obvinění ze špionáže. I tak jí hrozí až pět let vězení.

Organizace, do níž se Butinová snažila infiltrovat, není v dokumentech jmenována. Četné snímky však Rusku zachycují jako častou účastnici akcí vlivné Národní střelecké asociace (NRA), zastupující zájmy majitelů zbraní. Zástupci Moskvy měli Butinovou v cele navštívit ve čtvrtek. Ruské ministerstvo zahraničí má za to, že její zatčení bylo načasováno tak, aby vrhlo stín na helsinský summit Donalda Trumpa a Vladimira Putina, který se odehrál jen krátce poté (v pondělí - pozn. red.).

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Marija Butinová na snímku z roku 2013

Podle soudních dokumentů Butinová žila s pětašedesátiletým Američanem. Na sociálních sítích je vidět s konzervativním politickým aktivistou Paulem Ericksonem, který je odpovídajícího věku a jenž podle médií zabezpečil Rusce studentské vízum. Tento podnikatel z Jižní Dakoty podle listu také nabízel Trumpovu týmu zprostředkování setkání s Putinem.

Rozepnuté knoflíky poutaly pozornost

Úkoly podle soudních dokumentů přijímala od Alexandra Toršina, náměstka ruské centrální banky, jehož podezírá španělská policie z praní peněz pro ruskou mafii.

Toršin je horlivým členem NRA a setkal se i s Trumpovým synem Erikem. FBI podle amerických médií prověřuje, zda ruský bankéř skrytě nefinancoval Trumpovu kampaň přes NRA. Ta vynaložila na kampaň proti demokratické kandidátce Hillary Clintonové nejméně 30 miliónů dolarů. Rusovláska původem ze Sibiře, jež s oblibou pózovala se střelnými zbraněmi, přitahovala podle vzpomínek členů asociace mimořádnou pozornost.

„Nechovala se moc profesionálně. Měla vždycky rozepnuto o dva tři knoflíčky více, než bych považovala za slušné,“ citoval britský list The Guardian Juliane Versnelovou. Její choť Alan Gottlieb na ni vzpomíná smířlivěji. „Uměla využít své mládí a krásu k tomu, aby byla vždy součástí konverzace,“ řekl.

Manželský pár zbrojních aktivistů mimo jiné absolvoval s Butinovou a Toršinem večeři v Moskvě v roce 2013. Butinová se setkala jak s lidmi z vedení NRA, tak s několika republikánskými prezidentskými kandidáty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám