Hlavní obsah

Putin zpřístupnil utajované město, kde se vyráběl novičok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Šichany, kde se měly vyrábět armádní jedy včetně nervově paralytické látky novičok, bude od 1. ledna 2019 otevřené pro veřejnost. Rozhodl o tom prezident Vladimir Putin dekretem, který ve středu zveřejnil Kreml.

Foto: Mapy.cz

Ruské město Šichany na leteckém snímku

Článek

Město leží v Povolží asi 730 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Je sídlem odbočky ruského Státního vědeckovýzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT), který vývoj armádních otravných látek zastřešoval. Město, až dosud nedostupné pro cizince a Rusům přístupné jen na zvláštní povolení, se dělí do několik sektorů. Armádní výzkum byl soustředěn do zóny Šichany-5.

Když Rusko loni v souladu s mezinárodní smlouvou dokončilo likvidaci svých chemických zbraní, bylo rozhodnuto o stržení objektů výzkumného ústavu. „Budovy, kde se vyvíjely jedy, ničí. Každý úlomek suti je přitom spalován ve speciální peci s teplotou 800 až 1200 stupňů. Ani potom nejsou úlomky bezpečné, odvážejí je do speciálního úložiště,“ napsala v květnové reportáži z uzavřeného města ruská tisková agentura RIA Novosti.

Další osud výzkumného ústavu je nejistý. V Šichanech kolují fámy, že ústav úplně zruší, zatímco městští zastupitelé tvrdí, že bude fungovat do roku 2025. „Naše továrna, která je odbočkou moskevského ústavu GNIIOChT, stále funguje. Nevíme, co se s ní stane po otevření města,“ řekla mluvčí místní radnice Julija Erchovová.

Šichany proslavil novičok

V Rusku dodnes existují asi čtyři desítky uzavřených měst. Za sovětských dob se utajovala i poloha těchto míst.

Šichany proslavil novičok, který podle Londýna posloužil k březnové otravě Skripalových v Salisbury, ti se však posléze zotavili. V Amesbury, vzdáleném deset kilometrů od Salisbury, pak byla 30. června ohlášena otrava dvojice osob. Novičok byl v tomto případě v lahvičce od parfému. Zasaženi byli pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová, která 8. července zemřela. Stav muže se podle zdravotníků mezitím poněkud zlepšil.

V případě otravy Skripala a jeho dcery Londýn vinu připsal Moskvě, která ale jakýkoli podíl na otravě popřela. Případ vyvolal hlubokou diplomatickou krizi mezi Kremlem a Británií i dalšími zeměmi, provázenou vypovězením diplomatů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám