Hlavní obsah

Britská vláda vyhrála v parlamentu klíčové hlasování o celní unii

– Londýn

Britští poslanci těsně neschválili dodatek o celní unii k zákonu o obchodních aspektech brexitu. Dodatek předpokládal, že v případě, že se britské vládě nepodaří do ledna 2019 vyjednat volný pohyb zboží s EU, musejí ministři zahájit diskusi o celní unii s blokem. S dodatkem přišli proevropští rebelové z vládní Konzervativní strany a podpořili ho i opoziční labouristé.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Britský tisk výsledek úterního hlasování hodnotí jako jedno z dalších vítězství premiérky Theresy Mayové, která má potíže s prosazováním svých brexitových zákonů, především v horní komoře parlamentu. Porážce se ale předsedkyně vlády vyhnula jen velmi těsně, pro dodatek hlasovalo 301 poslanců a proti 307.

BBC uvedla, že vedení konzervativní strany svým poslancům sdělilo, že případná vládní prohra by vedla až k hlasování o nedůvěře kabinetu.

Zákon o obchodu má zajistit kontinuitu obchodní politiky Spojeného království po odchodu z unie v březnu 2019. Neupravuje ale budoucí obchodní vztahy s EU ani s dalšími zeměmi. Vláda premiérky Mayové je proti tomu, aby Británie byla s evropským blokem po brexitu v celní unii.

Dodatek, o kterém poslanci Dolní sněmovny hlasovali, byl pokusem tuto vládní strategii změnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám