Hlavní obsah

Francie propustila teroristu Beghala z vězení

• Aktualizováno

Ve Francii v pondělí propustili z vězení teroristu alžírského původu Djamela Beghala, mentora pařížských atentátníků z roku 2015, napsala agentura AFP. Muž byl deportován do Alžírska.

Foto: Profimedia.cz

Djamel Beghal

Článek

Muž byl vězněn ve Vezin-le-Coquet na západě Francie. Ráno ho odtamtud odvezla eskorta kolem 7:30 SELČ. Do Alžíru odcestoval letadlem mířícím z letiště Roissy po půl jedenácté dopoledne, uvedl zdroj agentury AFP.

Podle serveru Le Télégramme se Francie s Alžírskem dohodla, že země původu Beghala přijme. Terorista měl také francouzské občanství, které mu však bylo v roce 2006 odňato.

Soud poslal Beghala v roce 2005 do vězení za přípravu sebevražedného atentátu na americké velvyslanectví ve Francii v roce 2001. Odsouzen byl ještě za další činy. Z vězení měl vyjít v roce 2020, za dobré chování byl ale propuštěn dříve. V současné době je mu 52 let a v Alžírsku ho může čekat dvacetiletý žalář za jeho účast na aktivitách extremistické Islámské ozbrojené skupiny (GIA).

Francouzské úřady se o Beghala začaly zajímat v 90. letech a roku 2007, dva roky po odsouzení do vězení, bylo rozhodnuto, že je možné ho deportovat. Z Alžírska odjel ve věku 21 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám