Hlavní obsah

Trump otočil, USA chtějí mít s Británií dohodu o volném obchodu po brexitu

– Londýn • Aktualizováno

Spojené státy a Velká Británie se dohodly, že po odchodu Spojeného království z Evropské unie uzavřou vlastní bilaterální dohodu o volném obchodu. Po jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem to oznámila britská premiérka Theresa Mayová. Trump v rozporu se svými dřívějšími prohlášeními řekl, že ať už brexit dopadne jakkoliv, USA pro obchodní dohodu budou.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americko-britské vztahy nikdy nebyly lepší, nechal se slyšet Trump.

Článek

„Dnes (v pátek) jsme se shodli, že až Spojené království opustí Evropskou unii, budeme usilovat o uzavření americko-britské dohody o volném obchodu,“ oznámila britská ministerská předsedkyně.

Ještě ve čtvrtek přitom Trump v rozhovoru pro list The Sun řekl, že je brexitový plán špatný a že neumožní uzavřít budoucí obchodní dohodu mezi USA a Británií. Na tiskové konferenci s Mayovou ale obrátil, když prohlásil, že po debatě s premiérkou a jejími experty si je jistý, že nebude problém obchodní dohodu mezi Washingtonem a Londýnem uzavřít.

„Nemáme problém s čímkoliv, co (ohledně brexitu pozn. red.) uděláte. Jediné, o co jsem Theresu žádal, je, abychom se ujistili, že můžeme bez omezení obchodovat. Chceme obchodovat s Británií a Británie chce obchodovat s námi,“ potvrdil Trump.

Uzavření dohody o volném obchodu mezi USA a Británií by mohlo vytvořit silně konkurenční trh vůči Evropské unii.

Zahraniční obchod Velké Británie
Vývoz do USA: 99,6Dovoz z USA: 66,3
Vývoz mimo EU celkem: 284,1Dovoz ze zemí mimo EU celkem: 243
Vývoz do EU celkem: 235,8Dovoz z EU: 318
Vývoz do Německa: 49,1Dovoz z Německa: 75,1
v mld. liber, data za 2016 zdroj Britský statistický úřad (ONS)

USA jsou pro Velkou Británii největším vývozním trhem před Německem. Dohromady nicméně Británie do zemí EU vyváží víc než dvakrát tolik zboží, než do USA. V případě dovozu jsou pak USA pro VB druhým nejdůležitějším dodavatelem po Německu.

Na druhou stranu pro USA je Velká Británie pátým největším vývozním trhem a mezi zeměmi odkud Spojené státy dovážejí, je na sedmém místě. USA nejvíc vyvážejí do Kanady a Mexika, největší objem dovozu proudí z Číny, Mexika a Kanady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám