Hlavní obsah

Trump napadl Německo, že je závislé na Rusku. Pak po setkaní chválil Merkelovou

Brusel

Americký prezident Donald Trump se ve středu odpoledne sešel v rámci summitu NATO v Bruselu německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Schůzka se konala jen několik hodin poté, co uvedl, že Německo je zcela ovládáno Ruskem, což Merkelová promptně odmítla. Pikantní na tom je, že summit následně v prohlášení uvedl, že agresivní kroky Ruska podkopávají euroatlantickou bezpečnost.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová při jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem

Článek

Trump po odpolední schůzce uvedl: „Máme velmi dobré vztahy s kancléřkou. Máme senzační vztah s Německem.” S Merkelovou podle svých slov jednal o výdajích na obranu i o obchodu. Zmínil prý rovněž své výhrady k plynovodu Nord Stream. Kancléřka prohlásila, že Německo a Spojené státy jsou dobrými partnery.

Trump zaútočil na Německo a další evropské země ještě před zahájením summitu při ranním setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem: „Chráníme Německo, chráníme Francii, chráníme všechny tyto země a mnohé z nich jdou, uzavřou dohodu o plynovodu s Ruskem a platí miliardy dolarů do ruské pokladny.“

Kritizoval hlavně Berlín kvůli plynovodu Nord Stream 2, jímž bude proudit ruský plyn po dně Baltu do Německa: „Německo je zcela ovládáno Ruskem, protože dostává 60 až 70 procent své energie z Ruska a řekněte mi vzhledem k novému potrubí, jestli je to vhodné, protože já si myslím, že je to velmi špatné pro NATO.“

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Angela Merkelová

Merkelová, které pochází z Východního Německa a zažila doby sovětské nadvlády, na jeho výpad odpověděla velmi tvrdě: „Jsem velmi šťastná, že jsme nyní sjednoceni ve Spolkové republice Německo, protože díky tomu můžeme vést vlastní nezávislou politiku a dělat nezávislá rozhodnutí. To je velmi dobré zejména pro lidi ve východním Německu.”

Summit později vydal prohlášení, že agresivní kroky Ruska a jeho hrozba použití síly k politickým cílům jsou výzvou alianci a podkopávají euroatlantickou bezpečnost. [celá zpráva]

Odmítla i kritiku, že Berlín do NATO málo přispívá: „Jsme pořád silně angažováni v Afghánistánu a tím bráníme zájmy Spojených států amerických. Německo je rádo, že to může dělat.” Reagovala na obvyklou Trumpovu výtku, že Německo dává málo na obranu, což americký prezident ráno opět připomněl: „Jen málo přes jedno procento HDP, zatímco USA 4,2 %.“

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump

Jak upozornila BBC, realita je složitější. Německo dává na obranu 1,24 % HDP a USA 3,5 %, přičemž země NATO se zavázaly, že budou dávat dvě procenta. Německo však plní své finanční závazky vůči NATO.

Podobně nepřesný byl u dodávek plynu. Z Ruska sice přichází do Německa 50 až 75 procent plynu, ovšem plyn se podílí na energetice Německa jen z dvaceti procent.

Trumpa zmínil i Stoltenberg

Trumpovy výpady zmínil i Stoltenberg s tím, že otázka nákupu plynu není záležitost aliance: „Není na NATO, aby rozhodovalo, je to národní rozhodnutí.” Pakt se podle něj otázkou energetické bezpečnosti zabývá a chápe vztah mezi energetikou a bezpečnostní problematikou a zdůrazňuje význam diverzifikace dodávek.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Stoltenberg se vyjádřil i k výdajům na obranu: „Prezident Trump má velmi přímý jazyk i sdělení ohledně obranných výdajů. Ale v zásadě všichni souhlasíme, že v alianci je třeba spravedlivější sdílení nákladů.”

Reklama

Výběr článků

Načítám