Hlavní obsah

Otravu Dawn Sturgessové novičokem policie spojuje s útokem na Skripalovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salisbury

Když v sobotu zemřela 44letá Dawn Sturgessová, britská policie začala vyšetřovat tento případ otravy nervovým jedem novičok jako vraždu. Spojuje ji s otravou Skripalových ze 4. března, dvojice se zřejmě dotkla nádoby, ve které byl nervově paralytický jed stejného typu, jaký byl použitý k útoku na dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliju.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Policisté střeží vchod do domu v Muggleton Road v Amerbury.

Článek

Na otázku, zda jsou oba případy nyní spojovány, Scotland Yard, který se na vyšetřování podílí, uvedl: „Je to jasná linie vyšetřování.“

Mluvčí však dodal, že vyšetřovatelé zatím „nejsou v pozici, aby řekli, zda nervový jed pochází ze stejné výrobní dávky jako ten, jemuž byli vystaveni Skripalovi“.

Dawn Sturgessová a její o rok starší přítel Charlie Rowey, který zůstává v nemocnici v Salisbury v kritickém stavu, se zřejmě otrávili, když se dotkli nádoby, ve které byl novičok. Jed se jim dostal do těla kůží na ruce.

Mluvčí dále řekl, co spojení obou případů komplikuje: „Zatím není důkaz, že (Sturgessová a Rowley) navštívili jakékoli z míst, která se dekontaminovala po pokusu o vraždu Sergeje a Juliji Skripalových v březnu.”

Foto: Ben Birchall, ČTK/AP

Britský ministr vnitra Sajid Javid na místě otravy novičokem v Amesbury

Vazbu obou případů naznačil i policejní komisař z Wiltshire Angus Macpherson: „Paní Sturgessová byla nevinnou občankou. Měla mít možnost vést svůj život. Místo toho se stala nevědomou obětí bezprecedentního mezinárodního incidentu.“ Otravu Skripalových připisuje Londýn Moskvě, ale ta to popírá.

Veřejnost není ohrožena 

Britské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že nebezpečí pro veřejnost „zůstává nízké“. Profesor Paul Cosford řekl BBC: „Jako prevenci stále veřejnosti doporučujeme, aby nezvedali žádné podivné předměty, jako jsou jehly nebo nezvyklé nádoby.“ [celá zpráva]

Rowley údajně vybíral popelnice.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Záchranáři v protichemických oděvech zasahují u ubytovny pro bezdomovce John Baker House v Salisbury.

Dodal, aby lidé, kteří se mezi 29. červnem večer a 18.30 hodin následujícího dne pohybovali na pěti místech včetně baptistického kostela, ulice Muggleton Road v Amesbury, kde byl pár nalezen v bezvědomí, a v salisburském útulku pro bezdomovce, vyprali šaty v pračce, a pokud byly vyčištěny chemicky, aby je uchovávali v dvojitém dobře zajištěném obalu.

Ředitelka nemocnice v Salisbury, kde zachránili Skripalovy a kde skončili i Sturgessová a Rowley, dala najevo hlubokou lítost z úmrtí pacientky. „Personál v saliburské okresní nemocnici pracoval neúnavně, aby zachránil Dawn. Dělali, co mohli,“ řekla Christine Blanchardová, přičemž vyzdvihla, že personál je vysoce kvalifikovaný.

Reklama

Související články

V Británii zemřela žena otrávená novičokem

Žena, která se spolu se svým parnerem minulý týden v Amesbury v jihozápadní Anglii otrávila nervově paralytickou látkou typu novičok, v neděli večer zemřela....

Výběr článků

Načítám