Hlavní obsah

Francie odvolala svého velvyslance z Budapešti, zastal se Orbána

Právo, ivi

Francouzský prezident Emmanuel Macron odvolal v těchto dnech Érika Fourniera, velvyslance z Budapešti, který se zastal maďarského premiéra Viktora Orbána. Server index.hu napsal, že zatím není zcela jasné, zda bylo příčinou jeho odvolání pozitivní hodnocení Orbána.

Foto: MTI

Éric Fournier

Článek

Fournier měl prohlásit, že západní tisk trpí „maďarskou fóbií“ a neprávem označuje Orbána za populistu. Jeho slova publikoval francouzský portál Mediapart s titulkem „Francouzský velvyslanec v Maďarsku podporuje Viktora Orbána“.

Odvolával se přitom na diplomatický telegram, který měl napsat francouzský velvyslanec v Budapešti. „Orbán není extremista ani populista. Jeho migrační politika je jedním z modelů řešení situace,“ napsal velvyslanec v telegramu odeslaném letos 18. června.

Macron velvyslance koncem června odvolal. Index.hu napsal, že rychlá výměna diplomatů naznačuje nespokojenost Paříže se zmíněnými slovy Fourniera. „Je však docela možné, že šlo o normální diplomatickou rotaci,“ připouští server.

Web Courrier D’Europe Centrale v této souvislosti upozornil, že Fournier měl stejně na postu velvyslance v Budapešti končit letos v létě. Na postu ho nahradila Pascale Andréaniová.

Reklama

Výběr článků

Načítám