Hlavní obsah

Liga severu zpronevěřené milióny eur státu nevrátila, utratila je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Padesát miliónů eur podvodně vylákaných ze státních příspěvků na volební náklady v letech 2008 až 2010, které italská Liga severu podle rozhodnutí soudu měla vrátit do státní kasy, strana za deset let utratila. Rozhlasové stanici Radio Capital to řekl nynější šéf Ligy a současně ministr vnitra Matteo Salvini. Zpochybnil přitom, že by peníze byly získány nezákonně.

Foto: Riccardo Antimiani, ČTK/AP

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

„Peníze, o nichž tvrdí, že jsme je zpronevěřili? Těch 50 miliónů už nemáme. Ty peníze už nemáme, byly utraceny za posledních deset let. Podle něj by deník La Repubblica měl přestat ztrácet čas jejich hledáním ve Švýcarsku a v Lucembursku zabývat se skutečnými problémy.

Janovský soud loni v červenci odsoudil zakladatele někdejší separatistické Ligy severu, nynější protiimigrační Ligy, Umberta Bossiho ke dvěma a půl roku vězení za zpronevěru více než 56 miliónů eur (přibližně 1,46 miliardy Kč). Soudce zároveň nařídil zabavit 48 miliónů eur (asi 1,25 miliardy Kč) z rozpočtu strany. Peněz se soud dosud nedopátral. Bossi kvůli skandálu v dubnu 2012 odstoupil z postu předsedy stragy, kde ho nahradil Salvini, Část peněz přitom použil na rekonstrukci své vily. [celá zpráva]

Falšovali dokumenty

Odsouzen byl loni i stranický pokladník Francesco Belsito. Oba obžalovaní podle soudu v letech 2008 a 2010 falšovali dokumenty potřebné k získání státních náhrad za volební výdaje. Peníze pak použili k osobnímu užitku.

Kauzu zpronevěřených peněz minulý týden oprášil italský spisovatel Roberto Saviano, který Salviniho kritizuje. Spisovatel je pod nepřetržitou policejní ochranou od roku 2006, kdy vyšla jeho kniha Gomora, která pojednává o neapolské mafii Camorra. Ministr vnitra minulý čtvrtek naznačil, že by Saviano mohl o ochranku přijít, protože tráví příliš času v zahraničí a příslušný úřad posoudí, jak se v tomto případě zachází s penězi italských daňových poplatníků. [celá zpráva]

„Najednou Salvini mluví o penězích. Italové by prý měli vědět, jak se s jejich penězi nakládá. Salvini nám ale neřekl, kam se podělo těch 50 milionů státních příspěvků na volební náklady, které Liga severu zpronevěřila. Ať nejprve Salviniho Liga tyto peníze vrátí, a teprve pak může ministr mluvit o tom, že Italové mají vědět, jak se s jejich penězi zachází,” reagoval Saviano.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám