Hlavní obsah

Další oběť bojů na Donbasu. Separatisté nasazují nové zbraně včetně Čeburašky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck/Kyjev

Jeden ukrajinský voják padl během posledních 24 hodin na východě Ukrajiny, čtyři další byli během ostřelování pozic ukrajinských vládních sil separatisty zraněni. Vzbouřenci podle sdělení ukrajinské armády opět nasadili i těžké zbraně, jejichž použití zakazují minské dohody. Separatisté letos opakovaně využili nové raketomety, o nichž tvrdí, že je sami vyvinuli.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Vůdce doněckých povstalců Alexander Zacharčenko hrozil využitím nových raketometů proti ukrajinským námořníkům.

Článek

Separatisté v neděli podle armádního komuniké porušili příměří v 22 případech, v deseti použili i těžké zbraně, které jsou zakázané mírovými dohodami z Minsku. Mezi použitými zbraněmi byly houfnice ráže 122 milimetrů a minomety ráže 82 milimetrů. Separatisté stříleli i z tanku a bojového vozidla pěchoty.

Od konce května separatisté opakovaně nasadili nové zbraně, které představili na vojenské přehlídce 22. května. Jde především o raketomet Čeburaška, který překonává obvyklý BM-21 Grad.

Raketomet Čeburaška i s populární postavičkou

Na podvozek nákladního automobilu KrAZ-260 namontovali výrobci dvě otočné raketnice, každou pro 32 střel o ráži 217 mm. Pro srovnání - grady mají ráži 122 mm. Otočné věže ulehčují zaměřování, i když žádný z raketometů není příliš přesný.

Separatisté Čeburašku poprvé použili 31. května, když doznívaly předchozí těžké boje. Palba byla odvetou za zabití velitele separatistů Olega Mamajeva. [celá zpráva]

Vůdce separatistů Alexandr Zacharčenko hrozil, že Čeburašku na člunech využije i k ostřelování výcvikových prostorů ukrajinských námořníků v Azovském moři.

Palba raketometu Čeburaška

Vzbouřenci se však chlubí ještě mocnější zbraní namontovanou na KrAZu-260, jde o raketomet Sněžinka (sněhová vločka). Ten má sice jen dvě rakety, ovšem ráže 324 mm o dostřelu nejméně 10 kilometrů. Dá použít nejen při přímých střetech na frontě, ale i k ostřelování týlu nepřítele.

Konflikt na Donbasu si od dubna 2014 vyžádal už víc než 10 tisíc mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám