Hlavní obsah

Nedělní minisummit má vymyslet řešení migrace. Velký summit ho pak schválí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise ve snaze zlepšit ochranu vnějších hranic unie chce, aby současné pobřežní a pohraniční stráže získaly silnější mandát. Mohly by „najímat a rozmísťovat vlastní pohraniční stráž“, uvedl komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. Je to jeden z návrhů, který by se měl probrat na minisummitu šéfů států a vlád Rakouska, Belgie, Francie, Řecka, Itálie, Nizozemska a Španělska. Setkání se zúčastní také český premiér Andrej Babiš.

Foto: Hani Amara, Reuters

Běženci se snaží překonat Středozemní moře

Článek

Na minisummitu by měl být posílen i mandát Evropského podpůrného azylového úřadu (EASO), který by měl dokázat zemím rychle poradit, kdo má být bez odkladu vrácen a kdo má naopak nárok na zařazení do azylového řízení.

„V obou případech mluvíme o daleko větších operačních schopnostech. Čekám, že návrhy získají podporu,“ uvedl Avramopulos. Návrhy mají pomoci hledat řešení evropské migrační politiky.

Konečné slovo bude mít řádný summit

Konečná rozhodnutí však budou učiněna až za týden, na řádném červnovém summitu osmadvacítky, řekl komisař. Ten se bude konat ve dnech 28. a 29. června.

„Až se příští týden lídři sejdou (na řádném summitu EU), měli by se sjednotit v těch oblastech, kde je možné pokročit dál,“ poznamenal ve čtvrtek Avramopulos. V první řadě by podle něj měli rozhodnout o dokončení práce na reformě unijního azylového systému ještě letos. „Všichni víme, že stávající systém není funkční,“ upozornil komisař.

Evropská agentura pro pobřežní a pohraniční stráž (Frontex) ve své nynější podobě přitom vznikla teprve v roce 2016 právě v reakci na migrační krizi. Více než 1300 jejích pracovníků nyní podporuje pohraničníky v Řecku, Itálii, Bulharsku či Španělsku. Komise už v souvislosti s příštím víceletým rozpočtem EU navrhla posílit stráž do roku 2027 na 10 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám