Hlavní obsah

Itálie nechce přijímat zpět migranty z jiných zemí EU, řekl Conte

Italský premiér Giuseppe Conte ve středu předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi řekl, že pro Itálii je nemyslitelné, aby musela zpět přijmout i migranty, kteří odešli do dalších zemí EU. Informovala o tom agentura ANSA. Takzvaný dublinský systém předpokládá, že se uprchlíci zaregistrují v první bezpečné unijní zemi, do níž se dostanou. Jestliže se přesunou jinam, měli by být do této původní země vráceni.

Foto: Fabio Frustaci, ČTK/AP

Italský premiér Giuseppe Conte

Článek

Tusk se s Contem setkal v rámci série konzultací s evropskými lídry před červnovým summitem EU. V premiérově římském sídle jednali dvě hodiny. Během rozhovorů Conte uvedl, že Itálie není ochotna tímto způsobem zpět přijmout ty žadatele o azyl, kteří již ze země odešli. Tento postoj bude země prezentovat i na nedělním neformálním minisummitu k migraci, kterého se zúčastní zástupci několik unijních zemí, včetně Německa a Francie.

"Dnes jsem absolvoval velmi užitečné setkání s prezidentem Tuskem," napsal Conte na Twitteru. "V předstihu jsem mu řekl, že na jednání v Bruselu nebudeme diskutovat o druhotném pohybu migrantů bez toho, že by se nejdříve začal řešit jejich primární pohyb, se kterým musí Itálie bojovat zcela sama," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám