Hlavní obsah

Sněmovna lordů přijala zákon o brexitu beze změn posilujících roli parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská Sněmovna lordů přijala ve středu zákon o brexitu bez dodatků, které prosazovala, když je všechny zamítla dolní komora. Je to výhra pro premiérku Theresu Mayovou, která se snažila zabránit tomu, aby poslanci mohli brexit blokovat.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Sněmovna lordů se rozhodla přestat prosazovat změny zákona o brexitu, když dolní sněmovna britského parlamentu ve středu zamítla dodatek, který v pondělí přijali lordi a který dával zákonodárcům větší slovo v celém procesu odchodu Spojeného království z Evropské unie.

Dodatek parlamentu přisuzoval důležitější roli pro případ, že poslanci dolní komory dohodu o brexitu neschválí, nebo se Londýnu a Bruselu nepodaří takovou dohodu vůbec dojednat.

Všechny dodatky k zákonu o brexitu, které schválila proevropsky orientovaná Sněmovna lordů, Dolní sněmovna zamítla.

Vláda Theresy Mayové tak dosáhla velkého vítězství. Poslanci nebudou moci odchod z Unie blokovat, i kdyby nedošlo k dohodě o brexitu.

Zákon o brexitu má Británii zajistit právní kontinuitu po odchodu z EU. Obě komory parlamentu ho musejí schválit před vystoupením země z evropského bloku, které se čeká 29. března 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám