Hlavní obsah

Hořící peklo zblízka. Záběry hasičů ukazují boj s ohněm uvnitř londýnského věžáku

Londýn

I videozáznam z kamery hasičů, kteří se snažili dostat pod kontrolu požár 24patrového obytného domu Grenfell Tower v Londýně, by měl pomoci během probíhajícího veřejného vyšetřování tragické události z loňského června. Video zveřejnila agentura Reuters. Podle dosavadních výsledků vyšetřování mohlo za rychlé šíření požáru mimo jiné nevhodné obložení budovy.

Záběry z bytu v Grenfell Tower, ve kterém loni vypukl tragický požárVideo: GRENFELL TOWER INQUIRY , Novinky/Reuters

 
Článek

Požár vypukl loni 14. června v noci. Začala hořet lednice v jednom z bytů a poté se plameny rychle rozšířily po celé budově obývané převážně sociálně slabšími lidmi a imigranty. První hlášení o požáru dostaly tísňové linky kolem jedné hodiny ranní místního času.

Na záznamu lze vidět hasiče, kteří se dostali do jednoho z bytů v 01.08. Pokoušejí se přivést vodu a hasit oheň. Potom řeší, jakým způsobem se vypořádají s plameny v kuchyni. Posléze jdou chodbou a zjišťují stav v dalších místnostech.

Podle expertů k rychlému šíření plamenů přispěl nevhodně zvolený izolační obklad budovy. K obkládce výškového domu byly při rekonstrukci použity panely s polyetylenovým jádrem. Jejich výrobce ale nedoporučuje jejich umístění na budovy vyšší než 10 metrů. K tomu se přidala ještě řada dalších nedostatků.

Rada hasičů selhala

Odbornice na protipožární bezpečnost Barbara Laneová uvedla, že taktika hasičů, kteří řekli lidem, ať zůstanou v bytech, selhala již půl hodiny od vypuknutí požáru. Ještě další hodinu poté ale nikdo místním neřekl, že by měli byty opustit. V tu chvíli bylo 187 lidí z domu pryč a 107 zůstalo. Z těchto obyvatel se podařilo dostat ven 36 lidem, ostatní zemřeli.

Hasiči požár dostali pod kontrolu po 24 hodinách, zcela byl zlikvidován po 60 hodinách. S požárem bojovalo asi 250 hasičů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám