Hlavní obsah

V Makedonii protestovali proti změně názvu země

– Skopje • Aktualizováno

Na násilných demonstracích proti dohodě s Řeckem o názvu státu bylo v neděli večer v makedonské metropoli Skopje zraněno několik lidí. Podle místních médií muselo být v nemocnici ošetřeno sedm policistů a tři protestující. Policie nejméně 11 osob zadržela, informovala v pondělí agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace ve Skopje se neobešla bez násilíVideo: Reuters

 
Článek

Policie použila slzný plyn a oslepující granáty, aby rozehnala násilné protesty před budovou parlamentu. Demonstranti prolomili zátarasy a házeli po policistech kameny a dělbuchy. Televize 1TV informovala, že mezi zraněnými je i její kameraman.

Protesty byly namířeny proti dohodě mezi Skopje a Aténami o změně názvu Makedonie. Bývalá jugoslávská republika se má napříště nazývat Republika Severní Makedonie. Atény díky tomu přestanou blokovat vstup země do NATO a EU.

Slavnostní podpis dohody

Příslušnou dohodu v neděli podepsali ministři zahraničí obou zemí. Podpisu dohody dnes přihlíželi šéfové vlád obou zemí. Politici se sešli ve vsi Psarades na řeckém břehu Prespanského jezera, kterým prochází hranice mezi Řeckem a Makedonií i mezi Albánií.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Makedonský premiér Zoran Zaev

„Naše země se musejí odvrátit od minulosti a dívat se do budoucnosti,” řekl při podpisu makedonský premiér Zoran Zaev řeckému předsedovi vlády Alexisu Tsiprasovi. „Měli jsme odvahu udělat krok vpřed,” prohlásil také Zaev.[celá zpráva]

Čekají se složitá jednání poslanců

S dohodou však vyjádřily nesouhlas stovky nacionalistů na obou stranách. V Aténách policie nasadila proti demonstrantům, kteří se pokoušeli vniknout do budovy parlamentu, pepřový sprej.

V obou zemích budou mít podle médií vládní strany problémy ji v parlamentu prosadit. Kvůli smlouvě čelila Tsiprasova vláda návrhu opozice na vyslovení nedůvěry, poslanci ho však v sobotním hlasování zamítli. V Makedonii se proti dohodě staví prezident Ďorge Ivanov a nejsilnější parlamentní strana VMRO-DPMNE, která je v opozici. Voliči v Makedonii ji navíc budou muset schválit v referendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám