Hlavní obsah

Do Valencie dorazily tři lodě s migranty, které Itálie odmítla

• Aktualizováno

Ve východošpanělské Valencii v neděli zakotvily tři lodě vezoucí stovky afrických běženců, které odmítly přijmout Itálie a Malta. Italská plavidla Dattilo a Orione a hlavní loď konvoje Aquarius do přístavu dopravily 629 lidí, z nichž většina pochází ze subsaharské Afriky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď AquariusVideo: Reuters

 
Článek

Z přeplněné lodi Aquarius byli běženci před přistáním ve Španělsku rozděleni na ještě dvě další plavidla. Ta zakotvila v přístavu s asi tříhodinovými odstupy, aby měli zdravotníci a úředníci dostatek času na práci.

Foto: Alberto Saiz, ČTK/AP

Afričtí běženci z lodi Aquarius po týdenní plavbě dorazili do přístavu ve španělské Valencii

Do přístavu vplula už brzy ráno jako první loď Dattilo italské pobřežní hlídky s 274 lidmi na palubě, kolem 11 hodiny zakotvil Aquarius a odpoledne Orione.

Než budou moci přejít na pevninu, podstoupí migranti předběžnou lékařskou prohlídku, uvedl mluvčí místní vlády.

Foto: Alberto Saiz, ČTK/AP

Migranti vystupují z lodi pobřežní stráže Dattilo

Přes šest stovek běženců nalodili na Aquarius před týdnem u libyjských břehů záchranáři z organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic, kteří běžence zachránili z moře a gumových člunů. Přeplněná loď se 629 migranty, z nichž většina pochází ze subsaharské Afriky, se poté vydala jako obvykle k břehům Itálie. Tamní nová vláda ale odmítla loď vpustit do přístavů s tím, že nebude dále přijímat lodě zahraničních nevládních organizací. Ty podle ministra vnitra Mattea Salviniho nahrávají pašerákům migrantů z Afriky.

Foto: Alberto Saiz, ČTK/AP

Než budou moci přejít na pevninu, podstoupí migranti předběžnou lékařskou prohlídku

V sobotu Francie, která sice Itálii za její přístup k migrantům kritizovala, ale vlastní přístav lodi Aquarius původně nenabídla, oznámila, že Španělsku s touto skupinou migrantů pomůže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti ve ValenciiVideo: Reuters

Španělsko hodlá s lidmi zachráněných lodí Aquarius zacházet stejně jako s ostatními migranty. „Budeme k nim přistupovat stejně jako k jiným uprchlíkům, kteří k nám dorazí na lodi,” řekl podle agentury DPA ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska.

Reklama

Výběr článků

Načítám