Hlavní obsah

Německu se nedaří vyhostit 16 radikálních islamistů

Němečtí politici slibují rychlé deportace, realita je však odlišná, píší tamní média a uvádějí příklad spolkové země Severního Porýní-Vestfálska. Ta se potýká s problémy kolem deportací 16 radikálních islamistů, které nemůže dostat ze země. Někomu chybějí osobní dokumenty, u dalších není jasné, odkud pocházejí, jiní argumentují tím, že jejich život je v domovské vlasti ohrožen a mnozí prostě zmizeli, píše list Die Welt.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rakouský deník Kronen Zeitung považuje tyto důvody za „groteskní“ vzhledem k tomu, že uvedení lidé „představují nebezpečí nejen pro Německo, ale celou Evropskou unii“.

V Německu je v tuto chvíli 230 tisíc lidí, kteří by měli zemi opustit. Mnozí z nich ale nemohou být vyhoštěni z humanitárních důvodů, kvůli právním překážkám, špatné spolupráci se zeměmi původu, nebo jen proto, že dotyční zmizeli, píše deník Kölner Stadtanzeiger.

To se týká i 16 extremistů ze Severního Porýní-Vestfálska. Pokud totiž chybějí potřebné dokumenty, nebo se neví, odkud pocházejí, proces deportace se přeruší a dotyční mohou v zemi zůstat. To se týká šesti z uvedených 16 džihádistů. Další se točí na humanitárních důvodech.

U některých extremistů například soudy uložily zákaz deportace, protože mohou čelit ve své vlasti mučení, jako například Tunisan Sami Ben Mohamed A. Tento kazatel z Bochumi, který je napojený na radikální salafistickou scénu, se úspěšně vyhýbá deportaci už 12 let.

Údajně býval osobním strážcem Usámy bin Ládina a byl ve spojení s Ramzim bin al-Shibhem, hlavním plánovačem atentátů z 11. září 2001 v USA.  Jak vyplývá ze zjištění vyšetřovatelů, kazatel z Bochumi měl mít úzké kontakty s jedničkou organizace Islámský stát v Německu Abú Walaou.

Reklama

Výběr článků

Načítám