Hlavní obsah

Kurz k Merkelové: EU musí chránit hranice

Právo, DPA, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová požaduje společný azylový systém, a dokonce i unijní azylový úřad, její rakouský protějšek Sebastian Kurz vidí jiná řešení problému migrace do EU. Ukázala to čtvrteční vystoupení obou politiků.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

„Pokud se nám nepodaří nalézt společnou odpověď na nelegální migraci, budou základy EU zpochybněny. To je důvod, proč je skutečně třeba akce,“ apelovala Merkelová při vystoupení na Europaforu v Berlíně. Znovu se dovolávala „solidarity“, což je heslo, jímž se zastánci přerozdělování migrantů snaží dotlačit své odpůrce k souhlasu s přijímáním přistěhovalců podle povinných kvót. Potvrdila i své požadavky na jednotný azylový systém v EU a střednědobě i na vytvoření unijního azylového úřadu.

Kurz naopak vyzvedl osudový význam ochrany unijních hranic před nelegální migrací. „Žádná ochrana vnějších hranic, to je začátek konce Evropy bez hranic,“ prohlásil na jednání Evropské lidové strany v Mnichově. Podle něj je nutné orientovat unijní rozpočet tak, aby šlo rychle a razantně navýšit kapacity Frontexu, unijní agentury pro ochranu hranic. Zároveň požadoval pro agenturu víc pravomocí. Sporné přerozdělování migrantů ponechal stranou.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německá kanclířka Angela Merkelová

Novinka: „pružná solidarita“

Podle Merkelové však unijní pohraniční policie ani dohody s jinými státy na odvrácení přílivu migrantů nestačí. „Potřebujeme skutečnou práci s příčinami útěku, potřebujeme rozvojové šance v zemích původu (migrantů),“ tvrdila kancléřka.

Vytvoření evropské pohraniční a pobřežní stráže sice označila za dobrý krok, ani to však podle ní nebude stačit na zastavení migrace. „Ve střednědobém výhledu potřebujeme i evropský azylový úřad, který by svou práci z větší části prováděl na vnější hranici EU,“ řekla. Dodala, že členské státy musí „rozvinout systém pružné solidarity“.

Zmínila přitom Itálii, jež se domáhá rozdělování migrantů do celé Unie. Řím má podle kanc­léřky pocit, že byl ponechán na holičkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám