Hlavní obsah

Ruský soud poslal ukrajinského novináře za špionáž na 12 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dvanáct let vězení poslal v pondělí moskevský soud ukrajinského novináře Romana Suščenka. V Rusku byl obviněn ze špionáže, Suščenko vinu popírá, Kyjev případ pokládá za provokaci.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský novinář Roman Suščenko

Článek

„Suščenko byl shledán vinným (vyzvědačstvím) a potrestán bude 12 lety, které si odpyká v nápravném zařízení s přísným režimem,“ uvedl soudce moskevského městského soudu Oleg Muzyčenko. Soudní proces se podle agentury Interfax odehrával za zavřenými dveřmi, a tak soudce z rozsudku přečetl pouze úvod a závěr.

Prokuratura žádala pro Ukrajince 14 let za mřížemi, obhajoba trvala na nevině obviněného, který se podle ní stal obětí provokace.

Agenti ruské tajné služby FSB zadrželi ukrajinského novináře „při provádění špionážní operace“ v Moskvě v předloni v říjnu. Novinář je podle FSB agentem ukrajinské armádní rozvědky a shromažďoval utajované informace o ruských ozbrojených silách.

Obhájce Mark Fejgin tvrdí, že Suščenko, který šest let žil ve Francii jako pařížský zpravodaj agentury Ukrinform, nejednou navštěvoval Rusko, kde žijí jeho příbuzní. I při zadržení byl na soukromé cestě za příbuznými.

Reklama

Výběr článků

Načítám