Hlavní obsah

Bleskové povodně postihly Německo, způsobily škody a chaos v zoo

Aktualizováno

Bouřky a přívalové deště zasáhly v noci na pátek Německo, v Sársku a Bádensku-Württembersku způsobily značné škody. Nejenže zatopily ulice a místy jimi prody vody hnaly i auta, voda také podemlela plot u zoo v Eifelu a způsobila v ní chaos. Původně zprávy mluvily o úniku pěti kočkovitých šelem, nakonec se ale ukázalo, že proklouzl jen medvěd, který byl zastřelen.

Foto: Beckerbredel, ČTK/AP

Němečtí hasiči zasahují v Böblingenu.

Článek

Německo v posledních dnech zasáhly silné bouřky provázené lijáky, které rozvodnily několik řek, uvedl týdeník der Spiegel. Nejvíce je postiženo Sársko a Bádensko-Württembersko v oblastech okolo Mannheimu, Boblingenu a Karslruhe.

Foto: Beckerbredel, ČTK/AP

Voda natlačila auto na stavení v Saarbrückenu

„Celé ulice se proměnily v řeky, potoky se vylily ze břehů,“ uvedli hasiči v Karlsruhe. Vyjíždět museli za noc třistakrát, hlavně kvůli zaplaveným sklepům. Stovka sklepů je zaplavená v Mannheimu a asi 150 na soutoku Rýna a Neckary. Situaci komplikují i popadané stromy.

Zavřena musela být po sesuvu půdy i dálnice A8 v Pforzheimu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záplavy v supermarketu v německém WuppertaluVideo: AP

V Saarbrückenu, kde voda v ulicích unášela i auta, přijali hasiči na 500 tísňových hovorů. V Morbachu blesk zapálil kapli, ale budovu se povedlo zachránit.

Foto: Oliver Berg, ČTK/AP

Kvůli povodním je v Porýní-Falci neprůjezdný wilseckerský tunel, kde uvízl vlak

Zasaženo je i Dolní Sasko, Severní Porýní-Vestfálsko, voda zaplavila sklepy a ulice v Münsterlandu. Ve Wuppertalu muselo být evakuováno obchodní centrum.  V Porýní-Falci byl kvůli povodním neprůjezdný železniční tunel u Wilseckeru.

Chaos v zatopené zoo

Ze soukromé zoologické zahrady Eifel v Porýní - falci také utekl medvěd, protože voda podemlela plot. Na útěku ho zastřelili. Agentura DPA přitom s odkazem na starostu obce Arzfelda Andrease Krupperta uvedla, že ze zahrady utekli také dva lvi, dva sibiřští tygři a jaguár. O všech zároveň napsala, že se do jejich pátrání zapojili hasiči, policisté a veterináři, kteří je prý brzy polapili.

Kočkovité šelmy se skutečně krátce pohřešovaly, po ústupu vody se ale ukázalo, že ohrady neopustily. Místní úřady však mezitím varovaly obyvatele blízkého města Lünebach a okolí, aby nevycházeli ze svých domovů.varovaly místní úřady obyvatele nedalekého města Lünebach, aby nevycházeli ven.

Reklama

Výběr článků

Načítám