Hlavní obsah

„Zavražděný” ruský novinář je živý, jeho smrt tajná služba zinscenovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ruský novinář Arkadij Babčenko, který měl být v úterý v Kyjevě zastřelen, je naživu. V hlavním městě Ukrajiny se v středu odpoledne objevil na tiskové konferenci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vyjádření ruského novináře Babčenka k zinscenování jeho vraždyVideo: Reuters

 
Článek

Ukrajinské úřady, které smrt žurnalisty původně potvrdily, to vysvětlují tím, že ukrajinská tajná služba vraždu zinscenovala, aby zabránila skutečné vraždě nařízené ruskou rozvědkou. Policie zadržela Ukrajince, který měl vraždu spáchat.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Arkadij Babčenko na středeční tiskové konferenci

Ukrajinská i přední světová média v úterý barvitě líčila Babčenkovu vraždu a jak jeho tělo leží na zemi v tratolišti krve. Babčenko měl být podle úterních zpráv chladnokrevně zastřelen třemi ranami do zad. Vše ale bylo jen nahrané.

O fingované vraždě žurnalisty, který patřil k nejhlasitějším kritikům Kremlu, na tiskové konferenci informoval šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Hrytsak.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský novinář je živý, jeho vražda byla zinscenovanáVideo: Reuters

Zinscenovaná vražda se prý připravovala dva měsíce a vedla k zadržení jedné osoby.

Neřekl o tom ani vlastní ženě

Babčenko v přímém přenosu poděkoval ukrajinským úřadům, že mu zachránily život. Podle informací BBC Babčenko o zinscenované vraždě neřekl ani své manželce a na tiskové konferenci se jí omluvil. „Je mi to líto, ale nešlo to jinak,” vysvětlil.

Právě jeho žena našla těžce zraněného Babčenka u vchodu do jejich bytu. Měl několik střelných ran a „zemřel” cestou do nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Pieta byla zbytečná

Údajné zavraždění ruského novináře a kritika Kremlu Arkadije Babčenka vyvolalo slovní přestřelky mezi Kyjevem a Moskvou. K rychlému objasnění zločinu vyzývaly západní státy i Kreml. Podle středečního vyjádření ruského ministerstva zahraničí má historka ohledně pokusu o zavraždění Babčenka v Kyjevě za cíl propagandistický účinek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám