Hlavní obsah

V Irsku zruší zákaz interrupcí, jejich zastánci přiznali porážku

Dublin
Aktualizováno

Dvě třetiny irských voličů v pátečním referendu schválily zrušení ústavního zákazu potratů v zemi. Pro změnu jich bylo 68 procent, uvádí průzkum agentury IPSO/MRBI zveřejněný po uzavření volebních místností. Hlavní skupina odpůrců potratů v Irsku v sobotu přiznala jasnou porážku v referendu. Irský premiér Varadkar chce mít zákon povolující interrupce do konce roku.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Tváří odpůrců potratu se stala Savita Halappanavarová, které odmítli potrat, protože byly patrné srdeční ozvy plodu. Umřela na otravu krve.

Článek

Šéf komunikace skupiny "Save the 8th" pojmenované podle osmého dodatku irské ústavy zakazujícího potraty podle agentury Reuters přiznal, že přesvědčivě zvítězil tábor zastánců povolení interrupcí.

„Nevidím žádnou možnost, že by zákon (povolující potraty) nebyl přijat," řekl John McGuirk s odkazem na změnu zákona, kterou by mělo Irsko na základě referenda potraty povolit. Jeho organizace byla v kampani před plebiscitem nejviditelnějším odpůrcem umělého přerušení těhotenství.

Průzkum provedla agentura u vzorku 4000 voličů vycházejících z 160 volebních stanic ve všech okrscích. Sčítání odevzdaných hlasů má podle agentury Reuters začít v sobotu v ráno.

„Nejde o oficiální výsledek, ale vypadá to dobře,” reagovala na odhady irská ministryně kultury Josepha Madiganová. Ministr spravedlnosti Charlie Flanagan to označil za „další velký krok ven z irské temné minulosti”.

Foto: Max Rossi, Reuters

Aktivisté před referendem vyzývali k odmítnutí dodatku ústavy zakazujícímu až na výjimky potraty.

Pro odstranění zákazu potratů je podle průzkumu více žen než mužů. Pro jeho zrušení bylo 70 procent žen, zatímco mužů jen 65 procent. Podle věkových kategorií jsou pro změnu především nejmladší voliči ve věku od 18 do 24 let: pro zrušení zákazu je jich 84 procent, uvedla agentura. Naopak většina voličů starších 65 let je proti.

Největší podíl podporovatelů liberalizace interrupcí je z Dublinu - 77 procent. To potvrdil i průzkum agentury RTE, podle níž hlasovalo pro zmírnění omezení téměř 70 procent voličů, přičemž v hlavním městě Dublinu jich bylo dokonce 80 procent.

Volební účast byla podle odhadů zřejmě vyšší než 61 procent, tedy než v roce 2015, kdy Irové v referendu odsouhlasili uzákonění manželství osob stejného pohlaví.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Irak hlasuje v Dublinu v referendu o potratech

Pokud v referendu skutečně převáží hlasy pro „ano”, hodlá vláda irským ženám umožnit přerušit těhotenství do 12. týdne, v případech vážného ohrožení matky nebo dítěte i později. Potraty jsou nyní v zemi povoleny pouze v případech, kdy je ohrožen život matky.

O potratech v Irsku hlasovali už počtvrté za poslední čtyři desetiletí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám