Hlavní obsah

Abramovič zvažuje izraelské občanství, zatím o ně nepožádal

– Tel Aviv

Ruský oligarcha Roman Abramovič, jemuž se nedaří prodloužit britské vízum, zvažuje žádost o izraelské občanství. I když list Israel Hajom uváděl, že je to aktuální a občanství získá už ve čtvrtek, izraelský novinář Zvika Klein večer napsal na Twitter, že Abramovič „ještě nezahájil proces imigrace“.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Roman Abramovič

Článek

O plánu oligarchy, který vlastní anglický fotbalový klub Chelsea, získat izraelské občanství psal list Israel Hayom s tím, že oligarcha už zamířil do Tel Avivu.

Abramovičovi se nedaří získat britské vízum. To stávající mu vypršelo v dubnu a další mu nebude uděleno, dokud neprokáže, že svůj majetek získal legálně. V pondělí Abramoviče nepustili do Británie. [celá zpráva]

Abramovič, jehož rodina pochází z Litvy, je předsedou Federace ruských židovských obcí a je považován za velkého mecenáše Izraele a židovských organizací v Rusku. Za dvacet let jim poslal půldruhé miliardy dolarů (330 miliard korun).

Ruská média spekulují, že skutečným důvodem stěhování může být snaha zajistit si svobodu cestování do Británie i v případě, že Abramovič nedostane vízum. Podle britské konzulární praxe totiž občané židovského státu smějí ve Spojeném království pobývat půl roku bez víz.

Po otravě agenta Sergeje Skripala se v Británii boháči blízcí Kremlu prověřují pečlivěji. [celá zpráva]

Vláda i banky jsou kvůli vstřícnému přístupu k oligarchům kritizovány. Šéf britského parlamentní výboru pro zahraniční záležitosti Rom Tugendhat v neděli uvedl, že Londýn přivírá oči nad špinavými penězi ruských oligarchů, což ohrožuje národní bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám