Hlavní obsah

Skripalová poprvé promluvila, na krku má hlubokou jizvu

– Londýn • Aktualizováno

Dcera někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala Julija v prvním vyjádření po propuštění z nemocnice uvedla, že má štěstí, že je vůbec naživu. Uvedla to v písemném vyjádření, které předala agentuře Reuters. Když se dozvěděla, že byla otrávena nervovým jedem typu novičok, byla prý v šoku. O pomoc ruské ambasády prý Skripalová ani její otec prozatím nestojí. Do rodného Ruska by se ale dcera bývalého agenta ráda vrátila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Julija Skripalova v prvním vyjádření po propuštění z nemocnice Video: Reuters

 
Článek

Na snímcích, které ve čtvrtek spolu s písemným prohlášením zveřejnila agentura Reuters, má Skripalová na krku jasně viditelnou čerstvou jizvu, patrně po ošetření na jednotce intenzivní péče. Odpovídá jizvě po provedení tracheotomie, tedy zákroku, při němž je přímo do průdušnice vytvořen otvor pro dýchání, protože horní dýchací cesty jsou neprůchodné.

„Měli jsme obrovské štěstí, že jsme oba tenhle pokus o vraždu přežili. Naše zotavování bylo pomalé a extrémně bolestivé. Léčba byla invazivní, bolestivá a ubíjející,” napsala v dopise.

Dvacet dní prý byla v kómatu. Po probuzení zjistila, že byli s otcem otráveni. „Fakt, že k tomu použili nervový jed, je šokující,” napsala dále třiatřicetiletá Skripalová.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Julija Skripalová má na krku hlubokou jizvu, zřejmě po tracheotomii.

Skripal se ocitl na jednotce intenzivní péče spolu se svou dcerou Julijí 4. března, když byli pravděpodobně vystaveni nervově paralytické látce ze skupiny jedů novičok.

Julija Skripalová opustila zdravotnické zařízení už 9. dubna a následně byla převezena na bezpečné místo, uvedla BBC. Sky News doplnila, že se v současné době ukrývá v Londýně.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Julija Skripalová po návratu z nemocnice.

Přesah do Česka

Otrava agenta Skripala rezonovala i českou politickou scénou. Praha spolu s mnoha evropskými spojenci v reakci na tvrzení Britů, že Skripala otrávili Rusové, vyhostila tři ruské diplomaty.

Moskva ale tvrdí, že s otravou svého někdejšího špióna, jenž se nechal naverbovat Brity, nemá nic společného. Kontrovala prohlášením, že látka typu novičok mohla pocházet z jiné evropské země, mimo jiné i z Česka.

To český kabinet popřel. Prezident Miloš Zeman přesto pověřil BIS, aby věc prošetřila. Později oznámil, že se u nás vyráběla látka A230. Skripal byl údajně otráven látkou A234. Po Zemanových slovech se strhl poprask, tajné služby a armáda jeho slova vyvracely. Látka se prý v ČR testovala v minimálním množství, rozhodně se prý nevyráběla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám