Hlavní obsah

Chcete dodržovat ramadán? Vezměte si dovolenou, žádá dánská ministryně

Kodaň

Muslimové by si měli na období ramadánu vzít dovolenou, prohlásila dánská ministryně pro integraci Inger Støjbergová. Je přesvědčená, že v některých profesích mohou být v době půstu sobě i okolí nebezpeční. Svými slovy způsobila velké pobouření, napsal server německého týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Dánská ministryně pro integraci Inger Støjbergová

Článek

„Nemůže se 18 hodin postit a zároveň například bezpečně řídit autobus,“ napsala ministryně v komentáři pro dánské noviny BT. Muslimové označili její nápad za absurdní.

Støjbergová, která je známá svým tvrdým postupem proti přistěhovalcům, napsala: „Jsem upřímně přesvědčená, že by muslim v moderní společnosti, jako je ta dánská, měl přemýšlet o důsledcích, které vyplývají z toho, že dodržuje ramadán.“ Může to mít podle ní vliv nejen na bezpečnost, ale i na produktivitu jejich práce. „Nechci dánským muslimům brát možnost dodržovat jejich náboženství a svátky, ale chtěla bych je požádat, aby si během postního měsíce ramadán brali dovolenou,“ uvedla ministryně.

„Ministryně vytváří problém“

Svaz řidičů tvrdí, že ramadán nedělá nikomu žádné problémy. „Problém spíš je, že ministryně pro integraci vytváří problém,“ řekl jeho mluvčí a dodal: „Bezpečnost řízení v autobusech je zajištěna i během postního měsíce ramadán. To mohu zaručit."

V islámu patří půst mezi pět pilířů víry a praktikuje se během devátého měsíce islámského lunárního kalendáře ramadánu, kdy podle muslimů prorok Mohamed obdržel první boží zjevení. Letos ramadán připadá na období od 16. května do 14. června. V této době je muslimům zapovězeno jíst a pít od úsvitu do soumraku.

Anketa

Myslíte si, že přísné dodržování půstu může ohrozit bezpečnost či produktivitu práce?
Ano
98,3 %
Ne
1,7 %
Celkem hlasovalo 10196 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám