Hlavní obsah

Savčenková zhubla při hladovce o 20 kilogramů

Kyjev

Bojovnice za Ukrajinu a poslankyně Nadija Savčenková, která čelí obvinění z přípravy puče, během hladovky zhubla o dvacet kilogramů. Oznámil to v pondělí její advokát Oleksandr Šadrin. Dodal, že on i její rodina ji vyzývají, aby hladovku ukončila, protože zatěžuje její organismus.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nadiji Savčenkovou přivádějí k soudu

Článek

„Její organismus je už velmi vyčerpaný. Hladovka je pro každého člověka vážný test,“ řekl Šadrin.

„Pije vodu a byly provedeny nějaké zdravotnické zásahy. Chápu to tak, že musí brát nějaké léky,“ dodal ještě.

Savčenková začala držet hladovku na konci března, když na ni byla uvalena vazba kvůli podezření, že připravovala převrat. [celá zpráva]

Zřejmě ji od té doby někdy přerušila. Po dvanácti dnech u ní zasahovali lékaři. To už podle slov své sestry Viry zhubla o deset kilogramů. [celá zpráva]

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Nadija Savčenková v parlamentní lavici

Šadrin obhajoval Savčenkovou od 6. května, protože od ní kvůli odlišnému pohledu na případ odešel advokát Viktor Čevhuz a pak i obhájci Oleh Solovej a Dmytro Buhaj, jimž vadilo vměšování její sestry Viry.

V půlce května Šadrin požádal o přidělení advokáta ex offo. „Nejsem oligarcha a nepocházím z bohaté rodiny. Nemohu si dovolit platit advokáty,“ zdůvodnila žádost Savčenková.

Základem jejího obvinění je záznam, jak hovoří k vojákům a říká, že by stačilo na převrat dvě stě až tři sta lidí a že by se vedení země muselo pozabíjet doma a všechny současně. Mezi zabitými měl být současný prezident Petro Porošenko, ministr vnitra Arsen Avakov a předseda bezpečnostní rady a bývalý předseda parlamentu zastávající funkci prezidenta Oleksandr Turčynov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám